Crăciun în Maramureș

crăciun în maramureș Astăzi ajungem în nordul ţării, unde se află una dintre cele mai pitoreşti şi pline de farmec regiuni ale ţării, Maramureş.

Astăzi ajungem în nordul ţării, unde se află una dintre cele mai pitoreşti şi pline de farmec regiuni ale ţării, Maramureş.  Regiunea este recunoscută pentru tradițiile încă vii, la care turiștii pot lua parte prin evenimente speciale. Totodată, veți găsi aici și pârtii amenajate în staţiunile Cavnic și Borşa, potrivite atât pentru începători, cât şi pentru avansaţi.


Vorbim despre ce se întâmplă în Maramureș cu Dan Carpov, șeful Biroului de Informare Turistică din cadrul Consiliului Județean Maramureș. Acesta ne-a menționat două mari evenimente, la final de 2018. A zecea ediție a evenimentului Crăciun în Maramureș, un festival care are loc în Muzeul Satului din Baia Mare. Apoi, perioada de sărbători se va încheia în data de 27 decembrie, când are loc, la Sighet, Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă Marmația. Astea ar fi capetele de afiș. Două ediții frumoase și rotunde: a zecea și a cincizecea, spune Dan Carpov: "Crăciun în Maramureș, aflat la a zecea ediție, presupune aducerea în urban a ruralului și a tradițiilor care definesc Maramureșul. Putem să spunem că este un minifestival. Vor fi colindători din zece primării, din toate țările Maramureșului, atât Maramureșul istoric, cât și Țara Chioarului, Țara Codrului și Țara Lăpușului. Va fi un regal de tradiții, de mâncare tradițională, de voie bună și, nu în ultimul rând, de costume populare specifice iernii. Este un eveniment deschis. Este deja o tradiție să vină și turiștii care sunt în acea perioadă în Maramureș. Sunt foarte mulți care ne-au sunat pentru soluții de cazare și ne-au întrebat și despre eveniment. Fiind la o ediție așa de frumoasă este un eveniment deja cunoscut. Pentru ceilalți, este o surpriză plăcută. Vor fi alături de noi atât colindătorii mai tineri cât și cei mai experimentați. Și Ansamblul Folcloric Național Transilvania va oferi un spectacol, dar vor fi și coruri de copii din diverse zone ale regiunii."


Vor fi, practic, zece zile când se întâmplă lucruri frumoase în Maramureș, continuă Dan Carpov, șeful Biroului de Informare Turistică din cadrul Consiliului Județean Maramureș. În toată perioada 17-27 decembrie au loc foarte multe festivaluri și evenimente cu privire la tradițiile de Crăciun.  "Pe 27 este Festivalul de Datini și de Obiceiuri de Iarnă. Anul acesta se vor rotunji cei 50 de ani de existență. Este un festival care se realizează fără întrerupere mereu în preajma datei de 27 decembrie. Este un moment național, mai ales că suntem în an centenar, în care vor fi prezentate tradiții de Crăciun de peste tot din țară: Banat, Moldova, Bucovina, Dobrogea, Oltenia, toată România. Toate zonele folclorice vor fi reprezentate în Sighetul Marmației. Se desfășoară chiar în mijlocul orașului și este o mare bucurie să vezi atâta lume care se prezintă în costume tradiționale. Vor fi jocuri cu măști, obiceiuri de iarnă, colinde, de toate."


Există și anumite trasee tematice pe care le puteți avea în vedere pentru un sejur de vis în Maramureș. Dan Carpov:  "Circuitul bisericilor din lemn poate fi făcut în oricare parte a anului. Evident că e mult mai frumos când vremea ține cu noi și e mult mai cald, însă e senzațional să prinzi un Crăciun alb în Maramureș. Am avut zăpadă pe parcursul mai multor ani, iar cine vizitează aceste monumente va vedea că sunt biserici vii, unde se întâmplă evenimente de Crăciun. Este foarte frumos, o atmosferă de familie, care te primește în rândul ei ca pe un vechi prieten. Drumul verde este mai mult pentru vară, însă am înlocuit bicicletele cu căruțe și sănii, care vor fi puse la dispoziția vizitatorilor. Din 17 decembrie și până la sfârșitul anului vom îndruma turiștii și spre astfel de activități."


Vă doriți, pe lângă tradiții și obiceiuri, o vacanță activă? În Maramureș, se poate.  "Pentru ei am vești foarte bune. Deja s-au deschis oficial două pârtii din Maramureș, urmează și a treia, cea din zona Borșei. În acest moment, avem pârtia de la Cavnic care este deschisă și cu ajutorul naturii, dar și cu ajutorul zăpezii artificiale. Deschiderea a avut loc pe 1 decembrie și vă pot spune cu bucurie că am verificat chiar eu această pârtie și este în condiții foarte bune. De asemenea, cei de la Șuior nu au întârziat să deschidă și ei sezonul în perioada 7-9 decembrie. Urmează și Borșa."


Prețurile la cazare, bineînțeles, variază foarte mult. De exemplu, la o pensiune retrasă, de trei stele, veți plăti 250 de lei (55 de euro) de persoană pe noapte, pentru un sejur de minim trei nopți, în care este inclusă demipensiunea și masa festivă. Pentru o ofertă cât mai variată de cazare vă puteți adresa agențiilor de turism, însă cu siguranță veți avea de unde alege, spune Dan Carpov, șeful Biroului de Informare Turistică din cadrul Consiliului Județean Maramureș.  "Vă raportez cu bucurie o prezență mare în ceea ce privește soluțiile de cazare. Pensiunile oferă pe lângă masa tradițională de Crăciun sau de Anul Nou și o serie întreagă de evenimente. După ce vom face o deschidere oficială a sezonului de Crăciun, pe 22 decembrie, lista se va completa cu multe evenimente. Și mocănița de pe Valea Vaserului își așteaptă turiștii. Este în topul atracțiilor turistice la nivelul României. Vor fi trenuri speciale pentru sărbătorile de Crăciun și de Anul Nou, deci vor fi multe surprize frumoase."


Invitația a fost lansată. O ultimă recomandare, nu vă lăsați camera foto acasă. Vă veți întoarce cu fotografii deosebite! 


www.rri.ro
Publicat: 2018-12-13 12:50:00
Vizualizari: 1247
TiparesteTipareste