Jurnal românesc - 11.12.2018

jurnal românesc - 11.12.2018 Ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a primit, luni, o delegație din Macedonia.

Ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a primit, luni, o delegație din Macedonia formată din ministrul pentru Diaspora, Edmond Ademi, Ambasadorul Macedoniei în România, Gabriel Atanasov, și directorul Agenției pentru Migrație din Macedonia, Nikola Shalvarinov. Discuţiile s-au concentrat pe activitățile şi proiectele derulate de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, pe aspecte legate de diaspora română și macedoneană și de comunitățile de aromâni și meglenoromâni de pe teritoriul Macedoniei. Ministrul Natalia-Elena Intotero a prezentat proiectele implementate până în prezent, dar și pe cele avute în vedere pentru viitor, iar ministrul Edmond Ademi a propus semnarea unui memorandum de înțelegere prin care cele două părți să identifice modalități aplicate de cooperare la nivel social, cultural și economic. Totodată, ministrul Intotero l-a invitat pe omologul macedonean la reuniunea la nivel ministerial în domeniul politicilor pe care Ministrul pentru românii de pretutindeni o va organiza la București în martie 2019, în timpul Președinției române a Consiliului Uniunii Europene. Ambii demnitari și-au exprimat disponibilitatea în vederea aprofundării relațiilor româno-macedonene și a schimbului de bune practici, inclusiv la nivel de experți, precizează ministerul.


Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, l-a primit pe ambasadorul Spaniei la București, Manuel Larrotcha Parada, cu care a discutat despre parteneriatul strategic România - Spania, despre priorităţile României la şefia Consiliului Uniunii Europene şi despre rolul diasporei în dezvoltarea celor două state. Cei doi oficiali au subliniat relațiile excelente româno-spaniole în domeniile economic, al apărării, administrației publice, afacerilor interne, educației și culturii şi au salutat rolul comunității române din Spania, cea mai numeroasă comunitate străină din Regat, exemplu de integrare reușită. Ambasadorul Larrotcha Parada a punctat aportul pozitiv al românilor în societatea şi economia spaniole, iar ministrul român a apreciat atitudinea constructivă a autorităților de la Madrid față de diaspora românească din Spania. George Ciamba a subliniat că viitoarea Președinție română a Consiliului Uniunii Europene se va concentra pe promovarea principiului coeziunii şi a remarcat că Spania se numără printre cei mai importanți susținători și beneficiari ai acestei importante politici europene, transmite Ministerul Român de Externe.


O statuie care o înfăţişează pe Regina Maria, figură emblematică pentru istoria României, va fi dezvelită miercuri, 12 decembrie, în oraşul Ashford, din Marea Britanie, locul său de naştere, informează Institutul Cultural Român. Opera din bronz are o înălţime de 2,2 metri şi este realizată de sculptorul Valentin Duicu, absolvent al Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, cel care a câştigat concursul organizat de ICR în vara acestui an. La evenimentul organizat în Elwick Place, în apropiere de Parcul Victoria, principala zonă verde a oraşului, participă, alături de preşedintele Institutului Cultural Român, Liliana Ţuroiu, reprezentanţi ai Ambasadei României la Londra, ai Caselor Regale britanică şi română, oficialităţi de rang înalt din România şi din Regatul Unit. "Regina Maria poate reprezenta şi astăzi o sursă de inspiraţie pentru toate acele femei inteligente, curajoase şi fermecătoare care, chiar dacă nu poartă pe cap o coroană, au de apărat valori, de depăşit dificultăți şi de lăsat ceva durabil în urma lor", a spus şefa ICR. La rândul său, președintele Consiliului Local Ashford, Gerry Clarkson, şi-a exprimat speranţa ca "din ce în ce mai mulţi locuitori ai oraşului Ashford şi ai comitatului Kent să afle povestea acestei remarcabile prinţese britanice devenită Regină a României".



www.rri.ro
Publicat: 2018-12-11 11:09:00
Vizualizari: 741
TiparesteTipareste