Retrospectiva săptămânii 09.12 -15.12.2018

retrospectiva săptămânii 09.12 -15.12.2018 Cu trei săptămâni înainte ca România să preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, premierul Viorica Dăncilă a prezentat în Parlament priorităţile executivului român la conducerea forului european.

Cu trei săptămâni înainte ca România să preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, premierul Viorica Dăncilă a prezentat în Parlament priorităţile executivului român la conducerea forului european. Între acestea se numără conectivitatea, digitalizarea industriei europene, securitatea internă a spaţiului comunitar şi a frontierelor, precum şi securitatea cibernetică. Pe parcursul celor şase luni de mandat, România va milita pentru o Europă puternică şi unitară, în care conceptul de coeziune economică, socială şi politică va juca un rol esenţial - a precizat Viorica Dăncilă: "Fiecare ministru are o agendă amănunţită privind atribuţiile şi obiectivele legate de perioada preşedinţiei şi vă asigur că România nu e şi nu va fi cu nimic mai prejos decât celelalte state membre. Vin astăzi, în faţa dumneavoastră, cu aceeaşi viziune şi pentru Europa, o Europă unită, mai bună şi - de ce nu - mai europeană. De aceea, motto-ul preşedinţiei ce va fi execitată de România va fi: "Coeziunea, ca valoare comună europeană".


Vom acţiona pentru reducerea diferenţelor de dezvoltare, pentru accesul egal la beneficii, pentru înlăturarea factorilor care generează separări sau ierarhizări între statele membre, a mai spus premierul Dăncilă, pledând pentru depăşirea abordărilor de tipul "state membre vechi" versus "state membre noi" sau "Vest" versus "Est". Deciziile legate de viitorul politicilor europene trebuie să se reflecte în priorităţile de finanţare ale Uniunii, iar preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene va avea o contribuţie la proiectarea următorului cadru financiar multianual, în aşa fel încât să asigure echilibrul între politicile care susţin creşterea şi convergenţa în spaţiul comunitar, a dat asigurări oficialul român. 


Una dintre marile provocări cu care se va confrunta mandatul românesc va fi migraţia. Este un dosar extrem de dificil, care nu a reuşit să coaguleze o poziţie unitară a statelor membre. De aceea, ne propunem să formulăm noi soluţii, care să garanteze o gestiune eficientă şi durabilă - a declarat Viorica Dăncilă. Viitoarea preşedinţie românească a Uniunii Europene este interesată, totodată, de consolidarea parteneriatului strategic dintre Uniunea Europeană şi Alianţa Nord-Atlantică, dar şi de extinderea Uniunii în Balcanii de Vest, extindere care ar oferi un plus de securitate internă şi externă. 


Reunite în şedinţă comună, Senatul şi Camera Deputaţilor de la Bucureşti au adoptat o declaraţie în care îşi exprimă disponibilitatea de a colabora activ cu Guvernul cu privire la toate dosarele majore şi iniţiativele propuse pe perioada mandatului României la Uniunea Europeană - primul de la aderarea ţării, în 2007. Legislativul român susţine, totodată, că programul preşedinţiei României la Consiliul Uniunii va avea în prim-plan o Uniune mai puternică, mai democratică şi mai aproape de cetăţenii săi. 


Prezent la Bruxelles, la Consiliul European, şeful statului român, Klaus Iohannis, a declarat că România este pregătită să preia preşedinţia rotativă: "Noi suntem pregătiţi. Întotdeauna este loc de mai bine, dar vreau să vă spun foarte sincer că după anumite sincope care au existat şi pe care şi eu le-am subliniat la vremea respectivă, pregătirile sunt într-o fază avansată. Lucrurile se mişcă şi cred că este o veste bună şi pentru români poate, dar cred că pentru partenerii noştri europeni, chiar dacă avem în intern abordări dificile în unele zone. Pe preşedinţie suntem rezonabil de bine pregătiţi şi vom duce lucrurile la bun sfârşit." 


Din perspectiva preluării preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, preşedintele Iohannis a avut întâlniri, la Bruxelles, cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, cu cancelarul Angela Merkel şi cu Juha Sipilä, premierul Finlandei, ţară care va prelua de la România preşedinţia forului european în al doilea semestru al anului viitor. Dosare ca Brexitul, cadrul financiar multianual 2021-2027 sau migraţia vor fi gestionate de Bucureşti în perioada ianuarie-iunie 2019. Nu în ultimul rând, alegerile europarlamentare vor fi organizate tot sub mandat românesc, în luna mai a anului viitor. Până atunci, continuă preluarea oficială de către România a mandatelor europene, în această săptămână fiind rândul celui de preşedinte al Consiliului Afaceri Generale - moment derulat la finalul reuniunii miniştrilor pentru afaceri europene, la Bruxelles. 


Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a apreciat, în intervenţia sa din cadrul întâlnirii, eforturile depuse de preşedinţia Austriei, subliniind că România este pregătită să menţină acelaşi ritm susţinut al discuţiilor care să conducă la realizarea de progrese consistente pe durata mandatului său. În altă ordine de idei, Ministerul de Externe de la Bucureşti a salutat adoptarea de către plenul Parlamentului European a unei rezoluţii prin care solicită admiterea imediată a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen. www.rri.ro
Publicat: 2018-12-15 07:15:00
Vizualizari: 435
TiparesteTipareste