Moromeții 2, cel mai mare succes de casă românesc din ultimii 25 de ani

moromeții 2, cel mai mare succes de casă românesc din ultimii 25 de ani Moromeții 2, o adaptare a celui de-al doilea volum al romanului Moromeții, scris de Marin Preda, a fost lansat în cinematografele din România în luna noiembrie.

Moromeții 2, o adaptare a celui de-al doilea volum al romanului Moromeții, scris de Marin Preda, a fost lansat în cinematografele din România în luna noiembrie. Filmul regizat de Stere Gulea, o continuare a celebrei pelicule Moromeții -realizată în 1987, după volumul I al romanului Moromeții al lui Marin Preda, avându-i în rolurile principale pe Victor Rebengiuc şi Luminița Gheorghiu - a adus după primul weekend peste 52.000 de spectatori în sălile din peste 50 de orașe, devenind cel mai mare succes de casă românesc din ultimii 25 de ani.  Am vorbit cu Stere Gulea la câteva zile după premiera filmului Moromeţii 2. Am discutat despre riscurile realizării unei continuări după unul dintre cele mai celebre filme din istoria cinematografiei româneşti, despre provocările unei adaptări libere după opera lui Marin Preda, despre nevoia de a-l reabilita pe Niculae Moromete, despre cum îl va primi publicul pe noul Ilie Moromete, interpretat de Horaţiu Mălăele. 


Stere Gulea:"Moromeţii 1 se termină cu o întrebare. Şi acesta a fost unul din argumentele pentru care am continuat. Lăsasem ceva fără răspuns, lăsasem povestea unei familii din anii 30 undeva pe drum. Apoi a venit războiul, a venit răsturnarea unui regim politic, iar Marin Preda a scris despre aceste lucruri în Moromeţii 2, unde atinge şi această dramă a ţărănimii colectivizare. Acesta a fost unul din motivele pentru care am încercat să duc până la capăt povestea Moromeţilor şi să fac o continuare a filmului. Dar a mai fost un motiv, legat de povestea ţăranului român, ţăran pe care eu cred că Ilie Moromete îl poate reprezenta. Adică m-am gândit că este o şansă să vorbeşti despre o dramă colectivă printr-un personaj care are notorietatea lui Ilie Moromete şi se bucură de atâta anumită simpatie."                                                         


Moromeţii 2 este o adaptare liberă, inspirat din cel de-al doilea volum al romanului Moromeţii, din "Viaţa ca o pradă" şi din publicistica lui Marin Preda. Filmul reia firul poveştii familiei Moromete după cel de-Al Doilea Război Mondial. Acţiunea se petrece în anii '45 - '46, o perioadă de tranziţie de la democraţie la dictatura comunistă, surprinzând şi momentul colectivizării. Cea mai mare libertate pe care şi-o permite Stere Gulea în film, comparativ cu romanul, este refuzul de a-l face pe Niculae Moromete, mezinul familiei (interpretat în Moromeţii 2 de Iosif Paştina), activist de partid. Stere Gulea: "Multă lume care a citit volumul doi, a spus-o şi critica, are sentimentul că nu e de aceeaşi valoare cu primul şi că Marin Preda a făcut unele concesii pentru a-l putea publica în timpul comunism. Regimul comunist a căzut, am avut şansa de a ne trezi liberi, fără constrângerile cenzurii care pe mulţi i-au determinat să falsifice istoria, dar întrebarea care m-a urmărit în tot acest timp a fost dacă am dreptul să scriu un scenariu destul de diferit faţă de cartea lui Marin Preda. A fost o problemă care m-a preocupat foarte tare. Pentru că, până la urmă, este o problemă de conştiinţă faţă de o carte, faţă de un autor pentru care am o mare consideraţie. Aşa că m-am întrebat multă vreme dacă am acest drept. Însă mi-am adus aminte că Preda a declarat că Niculae este un alter ego. Şi atunci, toată acea poveste cu Niculae activist de partid mi s-a părut plata pe care a trebuit să o facă pentru a scrie romanul. Dar eu, spre deosebire de Marin Preda, n-am avut această constrângere ideologică, eu am avut libertatea să iau nişte decizii pe care Preda nu le-a putut lua."                                                                                              


Cu ocazia lansării părţii a doua din Moromeţii, regizorul Stere Gulea a vorbit despre ataşamentul său faţă de personajul central al cărţii, Ilie Moromete, un model pentru el. :"Un om care încearcă să înţeleagă ce se întâmplă în jurul lui. Un om care încearcă să-i înţeleagă pe ceilalţi, cu opţiunile şi conflictele lor, un om care nu dă verdicte categorice. Şi în finalul filmului, când îi întreabă pe cei care preluaseră puterea în sat "Ce vreţi voi iese bine, mă?", iar primarul comunist îi răspunde cu nonşalanţă "Păi de ce să nu iasă!", el nu răspunde decât atât : "Păi ştiu eu?". Moromete este omul care te face să te îndoieşti, Moromete este cel care îţi atrage atenţia asupra prostiilor din jur. Pentru că noi, de cele mai multe ori, suntem repeziţi şi nu reflectăm, nu ne dăm seama de importanţa fiecărui moment. Avem sentimentul că sunt doar anumite momente importante, dar de fapt fiecare moment este important pentru a avea o atitudine şi o decizie. Dacă după 1990 am încercat să fiu prezent în societate a fost pentru că nu mai voiam să trăiesc într-un regim în care eu n-am fost eu, aşa cum milioane de oameni n-au reuşit să fie ei. Era frica, era deformarea, erau toate aceste lucruri care ne-au mutilat sufleteşte. Asta era problema, oamenii erau mutilaţi sufleteşte, nu gândeau cu mintea lor, ceea ce pentru Moromete este de neconceput. Astea sunt problemele ridicate de Moromete şi din acest motiv am o consideraţie faţă de acest personaj creat de Marin Preda."                                                                      


Din distribuţia filmului Moromeţii 2 fac parte Horaţiu Mălăele, Dana Dogaru, Iosif Paştina Răzvan Vasilescu, Andi Vasluianu, Florin Zamfirescu, Paul Ipate , Costel Caşcaval Dorina Chiriac, Marius Florea Vizante, Cuzin Toma, George Mihăiţă , Gheorghe Visu, Marian Râlea, Ioana Bugarin, Andreea Bibiri, Anca Androne.www.rri.ro
Publicat: 2018-12-15 12:56:00
Vizualizari: 2288
TiparesteTipareste