Concluziile Consiliului European

concluziile consiliului european Principalele subiecte ale reuniunii de săptămâna trecută de la Bruxelles a șefilor de state sau de guverne în cadrul Consiliului European au fost piața unică și consolidarea Uniunii Economice și Monetare, migrația, relațiile externe, Brexit-ul...

Principalele subiecte ale reuniunii de săptămâna trecută de la Bruxelles a șefilor de state sau de guverne în cadrul Consiliului European au fost piața unică și consolidarea Uniunii Economice și Monetare, migrația, relațiile externe, Brexit-ul, schimbările climatice, securitatea și apărarea Uniunii Europene, lupta împotriva rasismului și a xenofobiei. Subliniind că liderii europeni au onorat promisiunea făcută în urmă cu un an, de a adopta măsuri concrete de consolidare a Uniunii Economice și Monetare, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat: "În primul rând, cu un acord de a crea un sprijin comun pentru Fondul unic de rezoluție. În al doilea rând, am convenit să dăm Mecanismului European de Stabilitate puteri mai mari pentru prevenirea și gestionarea crizelor financiare. Aceste două decizii - ceea ce înseamnă modificarea cât mai curând posibil a Tratatului privind Mecanismul European de Stabilitate - întăresc în mod semnificativ uniunea monetară. În plus, miniștrii de finanțe vor accelera activitatea privind un instrument bugetar din zona euro. Este important să se adopte într-un format incluziv, de către toate statele membre, în contextul bugetului UE pe termen lung."


Liderii statelor membre urmăresc să ajungă la un acord în cadrul Consiliului European din toamna anului 2019, iar reuniunea de săptămâna trecută a prilejuit un prim schimb substanțial de opinii cu privire la cadrul financiar multianual 2021-2027, pe baza unui raport realizat de președinția austriacă a Consiliului Uniunii Europene, care a solicitat următoarei președinții, care va fi a României, să continue lucrările intensive desfășurate în ultimul an cu privire la viitorul cadru financiar multianual pentru perioada 2012- 2027. Consiliul European a solicitat continuarea agendei pieței unice care a asigurat bunăstarea, creșterea și locurile de muncă în UE în ultimii 25 de ani. Liderii au convenit să organizeze o dezbatere aprofundată în primăvara anului 2019, în curs de pregătire pentru următoarea agendă strategică.



La conferința de presă de la finalul reuniunii, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a ținut să se refere la amenințarea răspândirii dezinformării în sistemele democratice ale statelor membre: "În ceea ce priveşte dezinformare, vreau să subliniez preocuparea liderilor că această amenințare pentru democrațiile noastre este deliberată, la scară largă și sistemică. Și nu pleacă, ci crește. Suntem hotărâți să facem față acestei amenințări. Acțiunile propuse de Comisie și de Serviciul pentru acțiune externă ar trebui puse în aplicare imediat de către autoritățile competente, cu mult înainte de alegerile europene."


Liderii UE au evaluat rezultatul dialogurilor cu cetățenii și al consultărilor cetățenilor din statele membre. Acest exerciţiu a ajutat la identificarea unor preocupări și așteptări din partea cetățenilor în ceea ce privește rezultatele concrete din partea UE. În cadrul reuniunii informale de la Sibiu din 9 mai 2019, șefii de stat sau de guvern vor discuta prioritățile pentru următorul ciclu instituțional, în scopul de a conveni asupra următoarei agende strategice în iunie 2019. 



www.rri.ro
Publicat: 2018-12-17 11:43:00
Vizualizari: 1488
TiparesteTipareste