Jurnal românesc - 19.12.2018

jurnal românesc - 19.12.2018	Camera Deputaților a adoptat proiectul legii sistemului unitar de pensii cu 193 de voturi "pentru", unul "împotrivă" şi 14 abţineri.

Camera Deputaților a adoptat proiectul legii sistemului unitar de pensii cu 193 de voturi "pentru", unul "împotrivă" şi 14 abţineri. Astfel, pensiile vor fi majorate în funcție de salariul mediu, iar cheltuielile cu plata acestora vor creşte cu 8,45 de miliarde de lei în 2019 comparativ cu 2018. Punctul de pensie ar urma să crească de la 1.100 de lei în prezent, la 1.775 de lei în 2020, 1.875 de lei în 2021, iar din 2022 va fi introdus un concept nou, punctul de referinţă, care va depinde de rata inflaţiei şi de salariul mediu brut.

Conform noii legi, românii îşi vor putea cumpăra vechime şi dacă nu au cotizat 15 ani, iar contribuabilii trebuie să aibă un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani ca să fie eligibili pentru pensia minimă. În plus, mamele a cel puţin trei copii se pot pensiona mai devreme. Deputaţii au adoptat şi un amendament potrivit căruia persoanele care suferă de handicap grav pot ieşi la pensie la realizarea unei treimi din stagiul complet de cotizare. Reprezentanţii puterii au salutat adoptarea legii pe care o consideră necesară, în vreme ce opoziţia şi-a anunţat deja intenţia de a o contesta la Curtea Constituţională.

 

Ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, s-a întâlnit la Consulatul General al României în Dubai cu reprezentanții românilor din Emiratele Arabe Unite. Aceştia au fost interesați de oportunitățile de finanțare oferite de Minister, precum și de demersurile pentru recunoașterea în Emirate a diplomelor de studii obținute în România. "Mediul asociativ românesc din E.A.U. este la început de drum, dar am cunoscut oameni deosebiți, pregătiți și dornici să se implice, să promoveze cultura și tradițiile românești", a spus Elena Intotero.

Totodată, ministrul român i-a încurajat pe reprezentanții asociației să facă demersuri pentru ca un grup de copii de origine română din Emiratele Arabe Unite să participe la ediția 2019 a taberelor "ARC". Discuțiile au vizat și unul dintre proiectele importate ale comunității, Festivalul de Film Românesc de la Dubai, ajuns la a treia ediție. Ministrul Intotero le-a propus celor prezenți acordarea de consultanță din partea MRP atât pe linie de finanțare, cât și prin punerea în contact cu ONG-uri românești din alte state care derulează proiecte similare. În Emiratele Arabe Unite se află aproximativ 10.000 de cetățeni români, dintre care cei mai mulți, aproximativ 7.500, se află în Dubai.

 

Societatea Internațională de Filologie, care cuprinde două sute de universități din întreaga lume, a decis să-i acorde Medalia de Aur pentru Filologie “Alfred Nobel” pe 2018 academicianului Eugen Simion. Este pentru prima dată când medalia îi revine unui specialist român. Conform tradiției, decernarea premiului va avea loc atât în țara natală a laureatului, cât și la Parlamentul European de la Strasbourg, la începutul anului 2019.

Societatea Internațională de Filologie este o organizație științifică non-guvernamentală și non-profit care îşi propune să promoveze cooperarea internațională în filologie. Eugen Simion, preşedinte al Secţiei de literatură şi filologie a Academiei Române, apreciază că distincţia este “o recunoaştere a activităţii critice a unui om din Estul Europei”. De aproape un secol, Societatea Internaţională de Filologie acordă, o dată la cinci ani, Medalia de Aur pentru Filologie “Alfred Nobel”, instituită ca echivalent al Premiului Nobel pentru Literatură, în semn de înaltă recunoaştere a valorii de excepţie a lucrărilor în domeniul gramaticii sau criticii şi istoriei literare. Din 2017, distincţia este acordată anual. Printre laureați se numără Noam Chomsky, Umberto Eco, Roman Jakobson și Louis Hjelmselm.


www.rri.ro
Publicat: 2018-12-19 12:10:00
Vizualizari: 501
TiparesteTipareste