Sărbători de iarnă la poalele masivului Piatra Craiului

sărbători de iarnă la poalele masivului piatra craiului Dacă doriți să vă petreceți sărbătorile de iarnă departe de agitația marilor orașe, într-un cadru natural și o atmosferă de poveste, avem destinația perfectă: Cheile Dâmbovicioarei.

Dacă doriți să vă petreceți sărbătorile de iarnă departe de agitația marilor orașe, într-un cadru natural și o atmosferă de poveste, avem destinația perfectă: Cheile Dâmbovicioarei. Obiectivele turistice nu sunt deloc puține în zonă, iar tradițiile și obiceiurile de iarnă vor da un farmec deosebit sejurului dumneavoastră. Vorbim despre toate acestea cu Raluca Busioc, agent de turism la Centrul de Informare Turistică din Dâmbovicioara, județul Argeș. "Comuna Dâmbovicioara se află la limita dintre județele Argeș și Brașov. Este comuna cea mai nordică din județul Argeș, iar principalele obiective turistice pentru care suntem noi mai cunoscuți ar fi masivul Piatra Craiului, Cheile Dâmbovicioarei, Peștera Dâmbovicioara, în mod special. Însă în zonă există multe alte obiective. Cel mai căutat obiectiv turistic, atunci când vine vorba despre plimbare, putem spune că e Cheile Dâmbovicioarei. Însă foarte căutată este și Peștera Dâmbovicioara."


Pe teritoriul rezervației Piatra Craiului sunt circa 50 de peșteri. Peștera Dâmbovicioara a fost descoperită acum mai bine de 400 de ani, în anul 1579, şi este electrificată din 1980. Acum există o pasarelă iluminată, din metal, pe care turiştii pot parcurge cei 250 de metri care se pot vizita în peşteră. Există însă şi alte culoare închise publicului. Însă ce am putea vedea în zona turistică?  Raluca Busioc. "Am vedea stalactite de diferite forme. Cei cu imaginația mai bogată au spus că stalactitele și stalagmitele acelea au forma unui cap de șarpe sau a unei labe de urs, de exemplu. Una dintre legende spune că în Peștera Dâmbovicioara a trăit un pustnic, Pavel, care-și făcuse din pietre o bibliotecă, un pat etc. Putem spune că, dacă lăsăm imaginația să zburde, putem identifica diferite obiecte. Copiii din comuna Dâmbovicioara fac voluntariat la peșteră și sunt ghizi. Le place foarte mult să povestească turiștilor această legendă a pustnicului Pavel. Ei mai povestesc și o altă legendă, a unor haiduci, doi la număr, care furau bani de la cei bogați și le dădeau la cei săraci. Copiii sunt foarte încântați când văd că turiștii ascultă cu mare drag cele două legende. Turiștii sunt încântați în fața stropului de puritate din partea copiilor."


Zona este foarte potrivită pentru plimbări, continuă Raluca Busioc, agent de turism la Centrul de Informare Turistică din Dâmbovicioara. "Avem trasee turistice cu dificultate redusă, potrivite sezonului de iarnă. Aici amintim traseele către rezervația Piatra Craiului sau către Leaota, foarte potrivite pentru plimbări scurte. Avem și un muzeu tradițional foarte frumos, cu obiecte foarte vechi. Și avem și tradiții. Aș vrea să amintesc despre tradiția de Brezaie. Tinerii din sat se organizează în cete și pleacă la colindat în noaptea de Ajun cu această Brezaie care e o capră din lemn, accesorizată cu foarte multe baticuri colorate de la fetele necăsătorite. Noi ajutăm tinerii să promoveze acest colind. Colindul presupune și un bal de Crăciun. În seara de Crăciun se face Balul Brezaiei. Conform tradiției e, în special, o întâlnire a tinerilor necăsătoriți, o horă a satului, la care, însă, participă și ceilalți oameni din comună. Pregătim și alte proiecte în perioada imediat următoare. Luna asta am organizat un eveniment de Ziua Națională a României, însă vor urma și alte surprize."


Raluca Busioc recomandă turiştilor să practice în mod organizat turismul în zona Dâmbovicioara. Astfel, pot ajunge la toate obiectivele turistice din zonă şi pot obţine toate informaţiile despre acestea. Aceasta este recomandarea pe care o oferă tuturor celor care calcă pragul Centrului de Informare şi Promovare Turistică Dâmbovicioara.  "Avem niște cărți cu informații despre Dâmbovicioara, Rucăr și Lerești, cele trei comune turistice din această regiune. Însă, din punctul nostru de vedere, cel mai important e să se acceseze site-ul nostru. Acolo turiștii găsesc și numărul meu de telefon. E bine să fie informați și înainte de a veni la Dâmbovicioara. Bineînțeles, îi aștept și la Centrul turistic, unde am și niște obiecte tradiționale, o cameră amenajată în mod tradițional, pentru a cunoaște un pic din cultura noastră. De asemenea, îi pot ghida către traseele ușor accesibile în orice perioadă a anului."


Cei mai mulți turiști sunt străini, spune agentul de turism Raluca Busioc. "Vin din Israel, Franța, Canada, Statele Unite ale Americii. Vin din foarte multe țări, în special din Europa. Sunt foarte încântați de ceea ce găsesc aici, în mod special cei din Israel, unde se știe că nu există atât de multă verdeață ca la noi. Comuna noastră e ideală din acest punct de vedere, fiindcă avem foarte multe spații verzi, păduri, munți și ape care să impresioneze. Îi invit pe toți să vină la Dâmbovicioara și să-și deschidă sufletul pentru a ne cunoaște, căci Dâmbovicioara e o comună mică și simplă, dar cu oameni care chiar sunt ospitalieri și vor să arate oaspeților noștri tot ce au mai bun și mai frumos: mâncare tradițională, liniște, confortul necesar unui sejur plăcut. Avem, așadar, toate atuurile."


Pensiunile din comuna Dâmbovicioara sunt pregătite deja să-și pregătească oaspeții cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Fie că optați să închiriați o pensiune întreagă sau doar o cameră, prețurile sunt avantajoase. De exemplu, puteți găsi o cabană cu 16 locuri de închiriat la 1380 de lei (300 euro) pe noapte. Cazarea se face în sistem self-catering. Veți avea şi o grădină cu grătar şi terasă. De asemenea, în toate zonele proprietăţii este disponibil accesul gratuit la internet WiFi.


www.rri.ro
Publicat: 2018-12-20 14:51:00
Vizualizari: 1561
TiparesteTipareste