Consiliul de Asociere UE-Egipt

consiliul de asociere ue-egipt Uniunea Europeană are un interes puternic pentru stabilitatea și securitatea durabilă a Egiptului. Aceasta este una dintre concluziile celei de a 8-a reuniuni a Consiliului de Asociere Uniunea Europeană - Egipt.

Uniunea Europeană are un interes puternic pentru stabilitatea și securitatea durabilă a Egiptului. Aceasta este una dintre concluziile celei de a 8-a reuniuni a Consiliului de Asociere Uniunea Europeană - Egipt. La reuniunea organizată joi, la Bruxelles, au participat Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, Federica Mogherini, ministrul egiptean al afacerilor externe, Sameh Hassan Shoukry, precum şi comisarul european pentru politici de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn. 


Şefa diplomaţiei europene şi omologul său egiptean au avut un dialog politic privind problemele globale și regionale, inclusiv situația din Libia, din Siria și procesul de pace din Orientul Mijlociu. Aceștia au discutat, de asemenea, despre modalități de consolidare a stabilității și securității în Egipt, despre combaterea terorismului, precum și despre problemele legate de migrație. La finalul reuniunii, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, Federica Mogherini: "Reuniunea de astăzi a demonstrat încă o dată că Uniunea Europeană și Egiptul sunt parteneri-cheie și că stabilitatea și dezvoltarea economică durabilă ale Egiptului sunt vitale pentru noi toți; pentru egipteni în primul rând, dar și pentru Uniunea Europeană, pentru statele membre și pentru întreaga regiune."


La Consiliul de asociere au fost discutate aspecte legate de modernizarea economiei egiptene și de reformele economice în curs de desfășurare. De asemenea, reuniunea a vizat şi teme precum securitatea energetică, comerțul și dezvoltarea socială, mediul și schimbările climatice.



Europa este cel mai important donator pentru Egipt, asistență financiară din partea Uniunii Europene, a statelor membre și a instituțiilor financiare europene însumând, în ultimii ani, peste 11 miliarde de euro. O bună parte din aceste fonduri au fost utilizate pentru proiecte de dezvoltare socială, inclusiv pentru crearea de locuri de muncă, în proiecte de valorificare a energiilor regenerabile, de gestionare a apei şi a deşeurilor, dar şi pentru programe dedicate sprijinirii guvernării, drepturilor omului, justiției și reformei administrației publice. Pe de altă parte, Uniunea Europeană este principalul partener comercial al Egiptului. Comerţul bilateral a atins un nivel de 27,9 miliarde de euro în 2017, iar investiţiile Uniunii Europene în Egipt au fost în anul 2016 de 42,8 miliarde de euro. Schimburile comerciale sunt facilitate şi de faptul că Egiptul beneficiază deja de un acces liber și fără cote pe piața UE pentru bunuri industriale și, de asemenea, pentru majoritatea produselor agricole.


În plan politicii externe, Uniunea Europeană mizează pe faptul că odată cu preluarea, în anul 2019, a preşedinţiei Uniunii Africane, Egiptul va avea un rol esențial în întreaga regiune și în afara acesteia. În calitate de actori regionali strategici, UE și Egiptul au un interes comun în continuarea consolidării cooperării în domeniul politicii externe și, în special, în abordarea principalelor provocări regionale, inclusiv în Libia, Siria, procesul de pace din Orientul Mijlociu, Yemen și, în general, în Africa.



www.rri.ro
Publicat: 2018-12-21 10:50:00
Vizualizari: 1099
TiparesteTipareste