Eurobarometru: 1 din 2 români crede în Uniunea Europeană

eurobarometru: 1 din 2 români crede în uniunea europeană Românii continuă să fie mai încrezători în UE decât media europenilor, iar în Uniune se menține un sprijin ridicat pentru moneda euro și valorile europene.

 

52% dintre români au o imagine pozitivă despre UE, mult peste media europeană de 43%, arată sondajul Eurobarometru de iarnă publicat astăzi, 21 decembrie. 1 din 2 români are încredere în Uniunea Europeană, comparativ cu media UE de 42%. De asemenea, 51% dintre români consideră că vocea lor contează în UE, în timp ce 56% din populația României are o percepţie pozitivă asupra situaţiei economiei europene. Eurobarometru mai arată că 48% dintre români sunt optimişti cu privire la situaţia pieţei muncii.

 

Majoritatea europenilor cred că vocea lor contează

 

La nivelul Uniunii Europene, majoritatea europenilor (49%) consideră că „vocea lor contează în UE”, o premieră de când a fost adresată întrebare. De asemenea, se înregistrează o creșetre cu 4 puncte procentuale față de primăvara anului 2018, în timp ce 47% susțin contrariul (mai puțin cu două procente față de acum șase luni), iar 4% afirmă că „nu știu”.  Scorurile cele mai mari s-au înregistrat în Danemarca (73 %), Suedia (71 %) și Germania (70 %), precizează Comisia Europeană.

 

43% dintre europeni au o imagine pozitivă despre UE cu 3 puncte procentuale peste anteriorul sondaj Eurobarometru și cel mai înalt nivel din toamna anului 2009. Încrederea în UE rămâne la 42%, fiind cel mai înalt nivel înregistrat din toamna anului 2010.

 

Sprjin pentru moneda unică europeană

 

Majoritatea respondenților consideră că sunt cetățeni ai UE, media europeană situându-se la 71 %, cu un punct procentual mai mult decât în primăvară. Cel mai mare procent îl deține Luxemburg (89%), iar cel mai mic s-a înregistrat în Bulgaria (51%).

 

Sprijinul pentru moneda euro rămâne la un nivel record și în urma sondajului din această toamnă. 75% dintre europenii din zona euro (1% mai mullt decân în primăvară) sunt în favoarea Uniunii economice și monetare și a monedei euro. Majoritatea cetățenilor UE consideră că situația economiei europene este „bună” (49 %), cu un punct procentual sub sondajul din primăvară.

 

Imigrația, cea mai mare preocupare a europenilor

 

Imigrația rămâne principala preocupare la nivelul UE, fiind menționată de 40 % dintre europeni (cu  2% față de anterirorul sondaj). Pe poziția a doua este terorismul (20 %), dar într-o scădere puternică de nouă puncte procentuale. La mică distanță se află preocupările pentru situația finanțelor publice ale statelor membre (19 %, în creștere cu 2%) și cu cele cu privire la situația economic care au rămas la 18%.

 

32.600 de persoane din toate statele membre ale UE și din țările candidate au fost intrevievate pentru Sondajul Eurobarometru standard de toamnă.


www.rri.ro
Publicat: 2018-12-22 15:01:00
Vizualizari: 734
TiparesteTipareste