Noi reacţii la modificarea Codului fiscal

noi reacţii la modificarea codului fiscal 	Executivul român a adoptat, vineri, o ordonanţă de urgenţă care aduce schimbări semnificative ale Codului Fiscal, în pofida avertismentelor mediului de afaceri.

Mari bănci şi companii din energie, exponenţi ai mediului de afaceri, asociaţii ale investitorilor români şi străini şi analişti economici au luat poziţie, săptămâna trecută, împotriva intenţiei anunţate a executivului PSD - ALDE de a impune taxe suplimentare băncilor, firmelor din energie şi telecomunicaţii şi fondurilor care administrează pensiile private. Şi bursa a reacţionat negativ, iar principalul indice a avut, miercuri, cea mai mare cădere de la criza economică din 2008. În pofida acestor reacţii, guvernul a adoptat respectiva ordonanţă, cu unele modificări faţă de varianta vehiculată iniţial, fără ca acestea să schimbe filozofia pe care s-a bazat. 


În domeniul energiei, executivul a plafonat preţul la gazele naturale şi energia electrică începând de la 1 ianuarie timp de trei ani. Măsura - menită, potrivit responsabilor guvernamentali, să protejeze populaţia - va văduvi bugetul de sume impotrante. Ele vor fi recuperate, însă, prin impunerea unei taxe de 2% pe cifra de afaceri pentru toate companiile din energie. Şi instituţiile bancare vor plăti o taxă suplimentară în cazul în care nivelul ROBOR - indicele de referinţă folosit în acordarea de credite - este mai mare de 2 procente. 


Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a invocat, în favoarea acestei măsuri, documente ale BNR şi ale Băncii Central Europene care ar indica practici incorecte ale băncilor faţă de populaţie şi faţă de economia reală. În România - a spus Teodorovici - randamentul capitalului în sectorul bancar este de peste 21%, practic de trei ori mai mare decât media Uniunii Europene. Şi tot în România s-ar înregistra cea mai mare diferenţă din spaţiul european între dobânda la credite şi dobânda la depozite. 


Nu sunt singurele modificări de ordin fiscal care au provocat nemulţumirea mediului de afaceri. Potrivit noilor reglementări, pilonul II de pensii, administrate privat, devine opţional. Românii nu vor mai putea să-şi retragă banii din fondurile de la pilonul II de pensii, aşa cum propunea iniţial ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, însă vor putea opta să-i transfere la fondul de pensii administrat de stat, aflat în deficit cronic, dacă au cotizat minim 5 ani. Contribuţia la pilonul II de pensii a rămas de 3,75%, însă au fost reduse comisioanele de administrare, ceea ce loveşte în fondurile private. Administratorii acestora estimează că schimbările vor produce efecte negative în cel mult 6 luni. 


Din opoziţie, USR a solicitat Avocatului Poporului să conteste la Curtea Constituţională controversata ordonanţă de urgenţă cu privire la măsurile fiscale. USR afirmă că aceasta va declanşa o uriaşă criză care va sărăci toţi oamenii din România, nu doar pe cei din privat, ci şi pe bugetari, iar românii riscă să rămână pe drumuri din cauza concedierilor şi a ratelor la bănci care vor exploda. USR consideră că un prim efect va fi creşterea preţurilor la energie şi telecomunicaţii, consumul şi investiţiile vor scădea drastic, iar guvernul va fi forţat să apeleze la FMI pentru că nu va mai avea bani pentru plata salariilor şi pensiilor. 


www.rri.ro
Publicat: 2018-12-24 11:11:00
Vizualizari: 832
TiparesteTipareste