Jurnal românesc - 24.12.2018

jurnal românesc - 24.12.2018 România susţine acordul privind Brexitul încheiat între UE şi Regatul Unit, precum şi declaraţia politică privind viitorul cadru al relaţiei lor post-Brexit.

România susţine acordul privind Brexitul încheiat între UE şi Regatul Unit, precum şi declaraţia politică privind viitorul cadru al relaţiei lor post-Brexit, a declarat, duminică, la postul BBC, seful diplomatiei de la Bucuresti, Teodor Meleşcanu. El a adăugat că, din punctul de vedere al României, este important ca Regatul Unit să rămână cât mai apropiat posibil de UE. Teodor Melescanu a mai spus ca România are, de asemenea, în vedere începerea unor negocieri bilaterale cu Regatul Unit, în cadrul parteneriatului strategic existent între cele două ţări. Întrebat dacă, având în vedere Brexitul, este îngrijorat de soarta celor peste 400 de mii de români aflaţi în Regatul Unit, ministrul Meleşcanu a amintit de întrevederea avută cu fostul ministru britanic de externe Boris Johnson, care l-a asigurat că românii nu vor fi afectaţi şi i-a dat în acest sens exemplul medicilor şi asistentelor care au venit din România. Johnson afirmase că, dacă aceştia ar părăsi Regatul Unit, atunci sistemul de sănătate al ţării sale ar suferi o lovitură severă. În acest context, comunitatea de români din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord este una dintre prioritățile Ministerului pentru Românii de Pretutindeni. MRP pune la dispoziția cetățenilor români un punct electronic de contact brexit@mprp.gov.ro prin intermediul căruia pot fi adresate întrebări și sesizări privind situația românilor din UK.


În ultimele zile, traficul la punctele vamale ale Romaniei s-a intensificat, în condițiile în care mulți români stabiliți sau care lucrează în străinătate se întorc în țară pentru a-și petrece concediile. De asemenea, mulți români și-au planificat petrecerea sărbătorilor de iarnă în afara țării.  Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră aminteşte că, prin accesarea aplicaţiei on-line 'Media timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei deschise traficului internaţional', se pot vizualiza punctele de trecere a frontierei, care sunt marcate în culori diferite, în funcţie de trafic şi timpii de aşteptare. Și Politia Romana a anunțat că, în această perioadă, vor acţiona peste 8.500 de poliţişti din structurile de ordine şi siguranţă publică în toată România. Pe de alta parte, Caile Ferate Romane au suplimentat, până pe 6 ianuarie, numărul trenurilor care pleacă din Bucureşti spre marile oraşe din ţară şi staţiunile montane care sunt pline, potrivit hotelierilor.


O delegație a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni condusă de secretarul de stat Victor Alexeev a avut, recent, o întrevedere de lucru cu reprezentanți din partea Biroului Relații cu Diaspora din cadrul Cancelariei de Stat a Republicii Moldova. Agenda de discuții s-a concentrat pe modalitățile practice de cooperare între cele două instituții în vederea demarării de proiecte comune dedicate diasporei. Ambele părți și-au arătat disponibilitatea de a conlucra pentru a realiza un plan de acțiuni comun pentru anul 2019, astfel încât efectele inițiativelor să aibă un adevărat impact. Totodată, s-a evidențiat importanța colaborării pentru proiecte care vizează tineretul de pretutindeni sub forma inițiativelor de tip "ARC" sau "DOR", ambele fiind programe de tabără de vară și iarnă, precum și extinderea Campaniei "Informare acasă! Siguranță în lume!" peste Prut. MRP și BancaRomână de Dezvoltare au semnat un Memorandum de înțelegere în cadrul ședinței comune de guvern din noiembrie 2018. Memorandumul urmărește susținerea parcursului european al Republicii Moldova, care rămâne un obiectiv esențial al statului român enunțat ca prioritate în Programul de Guvernare 2018 - 2020 și în Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2015 - 2019.


www.rri.ro
Publicat: 2018-12-24 10:35:00
Vizualizari: 703
TiparesteTipareste