Preparate de Anul Nou

preparate de anul nou Mulţi români obişnuiesc să petreacă noaptea de Revelion acasă, în jurul mesei pe care sunt aduse diferite preparate tradiţionale pentru această noapte specială.

Mulţi români obişnuiesc să petreacă noaptea de Revelion acasă, în jurul mesei pe care sunt aduse diferite preparate tradiţionale pentru această noapte specială. Pe lângă brad, locuinţa este decorată cu crenguţe de vâsc despre care se spune că aduc noroc. Masa festivă de Revelion începe după ora 21, iar musafirii sunt îmbiaţi cu diverse aperitive precum ouă umplute, salată boeuf, brânzeturi, preparate din carne de porc şi piftie de cocoş, de gâscă sau de porc. Pe platoul cu aperitive se pun felii de slănină şi de şuncă afumată. Slănina şi şunca pot fi puse între straturi de sare şi lăsate circa 3-4 saptămâni, după care sunt curăţate de sare şi puse la zvântat înaintea afumării. Există şi posibilitatea de a pune şunca şi slănina în baiţ, un amestec de sare şi condimente (foi de dafin, usturoi, boabe de piper, ardei iute sau boia). Acest amestec, cu multă sare, trebuie fiert, apoi răcit. Bucăţile de şuncă şi de slănină sunt lăsate în acest baiţ timp de o săptămână înainte de a trece prin procesul de afumare. Toate produsele afumate din carne de porc pot fi consumate ca atare, ca o gustare rece. Trebuie făcută o menţiune specială pentru ciolanul de porc care este consumat cald în mâncăruri în care garnitura este fie fasolea boabe, fie varza călită.


După aperitive urmează felurile principale de mâncare precum sarmalele, friptura şi cârnaţii din carne de porc cu garnitură de varză călită. Tradiţia de a mânca preparate pe bază de carne de porc este întâlnită în mai multe tări precum Spania, Austria, Germania, Italia sau Ungaria. În multe ţări se servesc purceluşi de lapte, iar în Austria pe masa de Revelion se află purceluşi de marţipan, iar toate acestea pentru că tradiţia de a mânca de Anul Nou preparate din carne de porc se bazează pe credinţa că porcul simbolizează progresul şi prosperitatea. Un preparat mai elaborat este pulpa de porc la tavă. Pentru a frăgezi carnea, aceasta poate fi lăsată în prealabil în baiţ. Avem nevoie de o bucată de pulpă de porc de circa 1,5 kg pe care o tăiem în felii cu o grosime de circa un cm. Pe fiecare felie presărăm tarhon, cimbru şi busuioc uscat şi mărunţit, una, două foi de dafin, piper râşnit şi sare. Punem feliile de carne astfel condimentate într-o tavă adâncă şi turnăm vin alb, atât cât să acopere integral carnea. Lăsăm tava la rece timp de câteva ore, iar apoi o băgăm în cuptor la foc potrivit pentru circa o oră. În tavă putem adăuga ciuperci, tăiate felii. Din când în când întoarcem bucăţile de friptură de pe o parte pe alta pentru a se rumeni omogen, iar spre final le mai stropim cu sos din tavă. Garnitura potrivită este piureul de cartofi, iar ca salată gogonele sau castraveţi în saramură. Este recomandat, de asemenea, un pahar de vin roşu sec sau demisec, la temperatura camerei sau un vin alb sec, bine răcit.


Unul din preparatele care nu ar trebui să lipsească de pe masa de Anul Nou a românilor este plăcinta cu răvaşe. Este o plăcintă cu brânză dulce şi cu stafide în care se află şi bileţele de hârtie pe care sunt scrise mesaje. Fiecare mesean care va servi această plăcintă va descoperi o predicţie pentru anul care vine sau un amănunt care îl caracterizează.


Pentru că este ultima rubrică gastronomică din acest an, nu ne rămâne decât să vă urăm "Poftă bună" şi "La mulţi ani!".



www.rri.ro
Publicat: 2018-12-28 12:53:00
Vizualizari: 1142
TiparesteTipareste