Bryan Jardine (SUA)

bryan jardine (sua) Bryan Jardine este avocat și locuiește în România de peste 20 de ani. S-a născut în Connecticut, însă vine din Los Angeles, California, unde și-a început cariera de avocat.

Bryan Jardine este avocat și locuiește în România de peste 20 de ani. S-a născut în Connecticut, însă vine din Los Angeles, California, unde și-a început cariera de avocat. Cariera este cea care l-a adus prima oară în anii '90 la București, unde a rămas un an, după care s-a întors în această zonă a Europei, pentru a lucra câțiva ani la Budapesta. De ce a ales Bryan Jardine să revină în România ne mărturisește în minutele care urmează:  


"Prima dată am venit aici în 1996 pentru un contract de un an și m-am întors în Statele Unite, dar am avut șansa să vin înapoi în zonă în 1998 și am locuit câțiva ani la Budapesta. Am lucrat ca avocat în California, în domeniul litigiilor, care era ceva mai conflictual. Mi-am dorit să fac avocatură într-un domeniu mai cooperant, cum sunt afacerile și m-am gândit că aș avea o oportunitate în Europa de Est, la 5-6 ani după deschidere, după căderea comunismului. Atunci multe firme americane și britanice erau interesate să vină în România, erau mulți clienți care au dorit să facă investiții aici, iar din acest motiv m-am gândit că va fi mai interesant pentru mine să lucrez aici, față de ceea ce făceam în Statele Unite."


Bryan Jardinea avut ocazia de a vedea cum a evoluat România în toți acești ani, după căderea zidului comunist în Europa de Est, dar și în perioada dinainte ca țara noastră să acceseze spațiul comunitar. Ne povestește cum a receptat toate aceste schimbări:


"Cred că este mai impresionantă schimbarea din ultimii 10 ani, față de ce s-a întâmplat aici cu 10 ani înainte. Probabil cel mai important motiv pentru acest lucru este faptul că România a devenit membră a Uniunii Europene. Multă lume zice că, dacă ești membru UE, înseamnă că primești niște fonduri europene, dar pentru mine, ca avocat, acest lucru are altă perspectivă. Eu am văzut că au venit niște directive legislative de la Bruxelles, s-a creat o nouă legislație mai integrativă față de restul Europei. Multe astfel de legi nu sunt foarte populare și cred că au fost puțin impuse din afară, dar ele reprezintă un avantaj, pentru că, dacă ne dorim ca România să fie integrată în rândul țărilor europene, este necesară implementarea unor legi aliniate cu restul Europei. Iar acesta este un mare avantaj. Încă avem de făcut pași importanți pe viitor, dar eu cred că s-au făcut multe progrese în ultimii 10 ani."În afară de avocatură, Bryan Jardine este foarte activ în timpul său liber: este implicat în acțiuni caritabile, cântă la chitară, face înregistrări de voce la un studio specializat și a învățat limba română. Acum se poate spune că s-a integrat pe deplin în România.


"Nu a fost un plan, când am venit aici acum 20 de ani. Nu am avut nicio legătură cu această țară, nu am rude în România, nu am avut nicio iubită româncă. Atâta doar că vorbeam spaniola, fiindcă am locuit câțiva ani în America Latină și m-am gândit că îmi va fi mai ușor să învăț limba română, date fiind rădăcinile latine comune. Acesta a fost primul motiv. Știam despre România ce se auzea la știri, despre Ceaușescu, Nadia Comăneci, Dracula, cam ca restul de 99% dintre americani. Însă, după ce am ajuns aici, am observat că este o țară foarte interesantă, cu o cultură foarte bogată, diferită de restul țărilor din această zonă a Europei, atât din punct de vedere cultural, cât și al limbii. Aici e un spirit mai latin, eu am fost în Ecuador, Argentina și Brazilia, iar pentru mine aici e sufletul mai cald. Soția mea este americancă, nu e româncă, dar îi place aici și suntem implicați în diverse activități. Avem o rețea socială caritabilă foarte extinsă, eu am fost membru al Comisiei Fulbright acum câțiva ani și am pus niște rădăcini aici. Ne place foarte mult țara și, dacă o comparăm cu restul lumii acum, în special Statele Unite, unde e ceva mai periculos, am observat că, dacă sunteți liniștiți, e o țară ok. Nu sunt oameni violenți aici, nu avem criminalitate foarte crescută, e multă siguranță pentru copii și pentru viață aici. Un alt avantaj pentru noi este că, dacă vrem să mergem în concediu în Europa, în Roma, la Istanbul sau în Anglia, e foarte ușor să mergem, plecăm din Otopeni și ajungem în câteva ore și ne găsim într-o țară cu o cultură 100% diferită."


Bryan Jardinese simte acasă în România, sau mai degrabă ar putea spune că are două locuri pe care le numește acasă: România și Statele Unite. Sunt locuri unde are familie și în care a construit ceva și între care încearcă să se împartă în mod egal.


"Plecăm în concediu, pentru că avem copii, iar bunicii sunt acolo, în Statele Unite, în Carolina de Nord și suntem foarte așteptați să mergem. Avem o casă acolo și vrem să fim împreună cu toate rudele, dar, după câteva săptămâni vrem să ne întoarcem, pentru că aici avem afacerea, multe lucruri pe care vrem să le facem, avem prieteni și școala copiilor. După două-trei săptămâni suntem gata să ne întoarcem aici, dar suntem cu un picior în fiecare cultură."


Schimbările din România sunt evidente, dar există și multe domenii în care e de lucru. Ce părere are Bryan Jardine?


"Sunt mai multe restaurante bune și sunt mult mai multe distracții sociale. Marfa de consum e mai accesibilă acum și acesta e un avantaj, dar e păcat că încă lipsește infrastructura pentru a ajunge în unele părți ale țării. Sunt zone minunate, cum ar fi Dunărea sau Dealu Mare, Maramureș sau Transilvania, dar se ajunge foarte greu acolo cu mașina și e păcat. Dacă ar fi mai accesibile pentru turism, ar fi un avantaj pentru România."


La început de An Nou, Bryan Jardine a dorit să transmită un mesaj plin de speranță celor care ne ascultă:


"Aveți răbdare, pentru că e o țară minunată și de multe ori putem spune că iarba e mai verde la vecini. Toți avem probleme. Eu cred că avem o viață bună aici. E greu, dar depinde cum vrem să ne uităm la pahar, la partea plină sau la partea goală. România este acum mult mai bună ca societate și ca țară, decât a fost în anii '90 și sper că în următorii 10- 20 ani va fi și mai bună. Trebuie să avem un viitor mai luminos." 


www.rri.ro
Publicat: 2019-01-03 11:31:00
Vizualizari: 602
TiparesteTipareste