Români în lume - 03.01.2019

români în lume - 03.01.2019 Expoziția "Baronul George Löwendal - 100 de ani pe scena artei", de la Muzeul Național de Artă al Moldovei din Chișinău, poate fi vizitată până pe 20 ianuarie.

Expoziția "Baronul George Löwendal - 100 de ani pe scena artei",  de la Muzeul Național de Artă al Moldovei din Chișinău, poate fi  vizitată până pe 20 ianuarie. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" din capitala Republicii Moldova, Fundația Löwendal, Primăria Sectorului 1 București, în colaborare cu Muzeul Național de Artă al Moldovei și Ministerul Educaţiei, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova. Dedicată aniversării a 100 de ani de la Marea Unire și Zilei Naționale a României, expoziția marchează și împlinirea unui veac de prezență pe scena artei din România a operei baronului George Löwendal, unul dintre cei mai importanți creatori de artă români. Opera acestuia a continuat să fie apreciată și după moartea sa, fiind colecționată, cercetată, prezentată în expoziții și cuprinsă în monografii de referință, informează Institutul Cultural Român. Expoziţia cuprinde o selecție peste o sută de lucrări de scenografie, pictură și grafică, aflate în proprietatea Fundației Löwendal din București. Expoziția își propune să sugereze că întreaga creație a artistului a căpătat amprenta unei viziuni teatrale ca urmare a talentului său de scenograf și a activității în teatrele din Chișinău, București, Cernăuți, Timișoara și Craiova. Drept urmare, sunt prezentate și obiecte cu caracter documentar: afișe de teatru, caiete de sală, extrase din publicațiile vremii.


Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Primăria din Piatra Neamț, Palatul Copiilor din Piatra Neamț și Primăria din Lod, găzduieşte până pe 18 ianuarie 2019 expoziția de pictură și grafică "Poduri de culoare" semnată de tineri artiști din România și Israel. Expoziția cuprinde o serie de 20 - 25 de lucrări - grafică, picturi în ulei și acuarelă - realizate pe formate şi în tehnici diverse, care fac referire la oraşul în care tinerii artişti, cu vârste cuprinse între 11-18 ani, s-au cunoscut - Piatra Neamţ. Lucrările au ca teme principale edificii arhitecturale simbol, mărturii ale secolelor de artă, cultură, istorie şi tradiţii: Turnul-clopotniţă al Bisericii Sfântul Ioan Domnesc, Biserica, Muzeul de Artă, Muzeul de etnografie, Muzeul de Artă Cucuteni, Primăria, Colegiul Naţional "Petru Rareş", Piaţa Curtea Domnească, Biserica Trei Ierarhi sau Teatrul Tineretului.


Carnavalul măştilor de Anul Nou, organizat cu prilejul Sărbătorilor de iarnă, s-a desfăşurat în satul Horbova, ținutul Herța din regiunea ucraineană Cernăuţi. Deghizaţi în moşi şi babe, cai şi capre, urşi, Moşi Crăciuni, Albe ca Zăpada şi alte personaje legendare, românii herțeni au defilat şi au creat o atmosferă de basm, scrie Agenţia BucPress. La eveniment s-au adunat atât sătenii din Horbova, din localităţile şi raionale vecine, cât şi oaspeţi din alte ţări. Anul acesta, horbovenii au impresionat publicul cu un purceluș uriaș de culoare galben-aurie. Pe durata întregii manifestări, personajele de poveste le-au urat celor prezenţi sănătate, bucurii şi prosperitate în noul an. Majoritatea satelor din Ținutul Herța au fost în plină sărbătoare, în această perioadă.


Expoziţia "Arhitectura independenţei în Europa Centrală", al cărei partener este Institutul Cultural Român de la Varșovia, este în plină desfăşurare la Centrul Internaţional pentru Cultură din Cracovia. Evenimentul urmărește sublinierea rolului arhitecturii moderniste în definirea identităţii naţionale atât în Polonia, cât şi în alte ţări din Europa Centrală, care şi-au dobândit independenţa sau unitatea teritorială după Primul Război Mondial. Planurile și realizările arhitecților români ocupă un loc consistent în discursul expozițional, fiind reprezentate atât prin opere originale, cât şi prin fotografii și reproduceri ale unor planuri şi schiţe originale. Componenta românească a expoziției a fost realizată cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România, Bibliotecii Naționale a României şi Muzeului Țăranului Român din București. Expoziţia poate fi vizitată până pe 10 februarie 2019.www.rri.ro
Publicat: 2019-01-03 10:04:00
Vizualizari: 575
TiparesteTipareste