Cele mai importante evenimente culturale din 2018

cele mai importante evenimente culturale din 2018 După ce am trecut în revistă cele mai importante cărţi şi producţii cinematografice româneşti din 2018, ne oprim, în ediţia de astăzi a rubricii Eveniment cultural, asupra evenimentelor culturale care ne-au îmbogăţit anul.

 

După ce am trecut în revistă cele mai importante cărţi şi producţii cinematografice româneşti din 2018, ne oprim, în ediţia de astăzi a rubricii Eveniment cultural, asupra evenimentelor culturale care ne-au îmbogăţit anul. Desfășurată în București la sfârşitul lunii octombrie, ediţia cu numărul 28 a Festivalului Naţional de Teatru i-a fost dedicată unei mari personalităţi a culturii române care în 2018 a împlinit 80 de ani: Cătălina Buzoianu, regizor şi profesor. Cătălina Buzoianu a montat peste o sută de spectacole, la Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi, Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, Teatrul Bulandra şi Teatrul Mic din Bucureşti, Teatrum Mundi, Teatrul "Maria Filotti" din Brăila, Teatrul Evreiesc de Stat. "Să-i îmbrăcăm pe cei goi" de Luigi Pirandello, "Maestrul şi Margareta" de Mihail Bulgakov, "O dimineaţă pierdută" după romanul Gabrielei Adameşteanu, "Patul lui Procust" după Camil Petrescu, "Pescăruşul" de Cehov, "Furtuna" de Shakespeare şi "Levantul" după Mircea Cărtărescu sunt câteva dintre acestea.          

            

Festivalul Național de Teatru și Les Films de Cannes à Bucarest și-au unit forțele într-un parteneriat care să omagieze, într-un amplu portret, personalitatea unui artist unic artist care a marcat cu arta și viziunea sa atât teatrul cât și filmul românesc şi care s-a stins din viaţă în 2018. Activitatea și viziunea maestrului ca regizor de teatru a fost evocată de invitați speciali ai Festivalului precum Serge Peyrat (asistentul lui Pintilie timp de 15 ani la Théâtre de la Ville din Paris), Marie-France Ionesco, fiica marelui dramaturg Eugène Ionesco, regizoarea Sanda Manu, actorii Mariana Mihuț și Victor Rebengiuc. Cu aceeaşi ocazie a fost prezentat în premieră albumul realizat special de Doina Levintza. "Jurnalul unui film: De ce trag clopotele, Mitică?". Produs de Tangi Photo, este un album cu fotografii din pelicula realizată în 1979, film interzis de regimul comunist și proiectat în țară abia în anul 1990. Doina Levintza a semnat costumele pentru această operă cinematografică.                       

 

Noi recorduri de bilete vândute s-au înregistrat la cea de-a 17-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, desfăşurat la sfâşitul lunii mai, la Cluj-Napoca. Început și încheiat cu proiecții sold out, cel mai mare eveniment din România dedicat filmului și industriei cinematografice a atras, anul acesta, peste 135.000 de participanți. Pe cel mai mare ecran din România și în cele 13 spații-partenere au rulat 227 producții - 178 de lungmetraje și 49 de scurtmetraje sosite din toată lumea. Filmul "Moştenitoarele", o producţie paraguayană, regizată de Marcelo Martinessi, a câştigat Trofeul TIFF 2018. Una dintre cele mai fermecătoare actriţe din cinematografia românească, Anna Szeles, a fost distinsă în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania cu premiul pentru întreaga carieră în onoarea celor peste 50 de ani dedicaţi teatrului şi filmului. Celebra actriţă franceză Fanny Ardant a primit Trofeul Transilvania pentru întreaga sa carieră artistică. Filmul Pororoca, în regia lui Constantin Popescu, a fost distins cu premiul Zilele Filmului Românesc, iar "Un pas în urma serafimilor", în regia lui Daniel Sandu, cu premiul publicului din Categoria Zilele Filmului Românesc.

 

Încheiem această retrospectivă cu o scurtă prezentare a celei de-a VII-a ediţii a Festivalului Internaţional pentru Literatură şi Traduceti Iaşi (FILIT). La manifestare au fost prezenţi autori cu milioane de exemplare vândute în întreaga lume, laureaţi sau nominalizaţi ai National Book Award, Man Booker Prize, ai Premiului Goncourt, Premiului Uniunii Europene pentru Literatură, Premiului Consiliului Nordic pentru Literatură. În premieră, a fost lansată colecţia de cărţi "Scriitori de poveste", care a readus în centrul atenţiei scriitorii cărora le sunt dedicate muzeele din reţeaua Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi: Ion Creangă, Mihai Eminescu, Mihail Sadoveanu, George Topîrceanu, Otilia Cazimir, Vasile Pogor, Nicolae Gane, Constantin Negruzzi, Vasile Alecsandri, Mihai Codreanu şi Mitropolitul Dosoftei. 

 


www.rri.ro
Publicat: 2019-01-07 14:07:00
Vizualizari: 393
TiparesteTipareste