Retrospectivă 2018

retrospectivă 2018 Începutul unui nou an, în care ne aflăm iar în căutare de inedit, este o ocazie perfectă ca să facem o trecere în revistă a proiectelor care ne-au reţinut atenţia anul trecut şi, de ce nu, un top al celor mai interesante!

Începutul unui nou an, în care ne aflăm iar în căutare de inedit, este o ocazie perfectă ca să facem o trecere în revistă a proiectelor care ne-au reţinut atenţia anul trecut şi, de ce nu, un top al celor mai interesante!


Pe parcursul întregului an 2018, am urmărit alternativ, proiecte din domeniul artistic, realizări remarcabile ale unor "eroi" ai zilelor noastre, dar şi curiozităţi. La început de 2018 ne-a reţinut atenţia un "Teatru cu ascultare asistată", mai precis Teatrul pentru Copii şi Tineret "Gong" din Sibiu, care a devenit primul teatru din România cu sistem de ascultare asistată pentru persoanele cu deficienţe de auz. Am fost mai apoi prezenţi şi la "Zilele artelor focului", care au oferit celor interesaţi o întâlnire cu extraordinarul, un tur al spaţiilor de creaţie ale artiştilor bucureşteni, pregătiţi pentru a vă dezvălui din tainele Artelor Focului.


Tot în sfera artelor, în toamnă am pornit să descoperim cum a ajuns "Art Selfie" în România. Este vorba despre o aplicaţie ce funcționează pe Android și iOS. De la Gabriela Chiorean, Communication Manager CEE Google, am aflat ce este Art Selfie şi cum românii răspund cu deschidere proiectelor artistice:  "Art Selfie a pornit ca o soluţie distractivă de a experimenta arta. E practic o modalitate prin care poţi să găseşti mai uşor afinităţi cu curentele artistice, cu tot ce înseamnă frumos. Practic îţi faci o fotografie şi platforma noastră îţi găseşte geamănul din artă, din Galeriile Google Arts and Culture. Ce am văzut a fost o reacţie extrem de pozitivă de la începutul anului, în cele câteva ţări au fost făcute peste 78 de milioane de art-selfie-uri. Şi în România ne-am bucurat de un răspuns la fel de entuziast. Din ceea ce vedem în România avem un apetit deosebit în a experimenta arta, nu doar fizic, ci a cunoaşte mult mai multe. De fiecare dată când avem produse care se referă la artă găsim un răspuns foarte bun în România, ceea ce este îmbucurător."


O altă temă care ne-a atras atenţia a fost aceea a eroilor. Eroi ai zilelor noastre, oameni ce se află printre noi şi totuşi care iniţiază proiecte extraordinare. Spre exemplu, antrenorul Constantin Voicilaş a spus pentru RRI că, dacă tot nu a înregistrat performanţa sperată ca pugilist, a sperat ca elevii săi să aibă rezultate de excepţie. Şi aşa s-a făcut că Steluţei Duţă i s-a schimbat viaţa. De la orfana crescută la mai multe centre de plasament şi apoi ajunsă pe stradă, la o deosebită campioană la box.


Tot la capitolul eroi, amintim şi proiectul "Nesupusele", prin care patru..."nesupuse" de azi, mai precis patru scriitoare: Adina Rosetti, Iulia Iordan, Laura Grünberg şi Victoria Pătraşcu şi-au propus să evidenţieze într-o carte 100 de personalităţi feminine "de basm" din România, o culegere de poveşti memorabile, menite să inspire copiii secolului XXI.


Plasăm în top şi proiectul "Teatru naţional pentru copii", ajuns anul acesta la majorat. De unde a venit ideea acestui proiect ne-a spus chiar actorul Marian Râlea, sau Magicianul, după cum este supranumit de foarte muţi anil datorită rolului jucat într-o emisiune tv destinată ciopiilor, care s-a bucurat de un mare succes:  "Este o continuare a tot ce s-a întâmplat cu emisiunea pentru copii  care a existat 10 ani pe ecrane, "Abracadabra", în care copiii deveneau eroi din poveşti. Şi atunci am spus că un copil mic nu mai are răbdare doar să privească teatrul sau televizorul, el vrea să participe. Şi atunci ne-am gândit că lucrul cel mai important este ca micuţul să îşi continue joaca. Şi unde să-şi continue joaca decât la teatru unde actorul se joacă şi joacă pe scenă. Şi în anul 2001 am început prima stagiune, chiar de Florii, am spus că este un eveniment important, o sărbătoare a românilor şi florile aduc bucurie şi fericire şi soarele primăverii. Şi iată că au trecut 18 ani de atunci."


Iar multe dintre proiectele pe care vi le-am prezentat s-ar putea încadra la curiozităţi. Astfel, Iaşiul are un "Club al lunaticilor", Făgăraşul a organizat un "Concurs caritabil pentru biciclete", un grup de arhitecţi s-au dus la Bienala de la Veneţia, ca să se joace ca în faţa blocului, după cum am semnalat atunci când am vorbit despre proiectul "Mnemonics": Proiectul Mnemonics, care a reprezentat România la a 16-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură - la Biennale di Venezia, este un spaţiu al copilăriei în care toţi românii de vârstă medie se pot regăsi. La Muzeul Naţional al Unirii din Cetatea Alba Carolina, din Alba Iulia, am semnalat iniţiativa "Pantheon 3D", valorificarea prin tehnologie modernă, respectiv prin digitizarea 3D a operelor de artă romană reprezentând zeități și personaje mitologice, aflate în colecția Muzeului, prin care și publicul nevăzător poate avea acces la acest patrimoniu, grație unor replici realizate cu ajutorul imprimantei 3D.


Nu mai puţin interesantă este descoperirea, pe situl Situl UNESCO Geoparcul Dinozaurilor, Țara Hațegului, a unei noi specii de mamifer preistoric, care a fost contemporan cu dinozaurii pitici din Transilvania: Litovoi îi este numele şi are 68 de milioane de ani.


Vă invităm şi anul acesta să ne însoţiţi prin ţară, în lung şi în lat, în căutarea iniţiativelor remarcabile!


www.rri.ro
Publicat: 2019-01-08 14:41:00
Vizualizari: 413
TiparesteTipareste