Serdar Meredaliyev din Turkmenistan

serdar meredaliyev din turkmenistan Serdar Meredaliyev din Turkmenistan, student la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad" din Iaşi

Serdar Meredaliyev din Turkmenistan, student la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad" din Iaşi.


"Mă numesc Serdar Meredaliyev, sunt student străin din Turkmenistan la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad" din Iaşi."


În toamna lui 2014,Serdar Meredaliyev începea anul pregătitor la limba română la Facultatea de Litere a Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi. Ajungea la noi în ţară prin programul de burse oferite de statul român cetăţenilor străini, prin Ministerul Afacerilor Externe.


"Era visul meu să ajung în România, un prieten de-al meu a câştigat o bursă de studii în România, la facultatea din Ploieşti şi aşa m-am gândit şi eu să studiez aici. România e totuşi o ţară europeană. Tatăl meu a fost în anii 90 în România, el a lucrat ca profesor de fizică şi matematică, a fost director al unei şcoli şi călătorea împreună cu elevii. El mi-a povestit cât de frumoasă e România şi mi-am făcut o impresie bună despre această ţară, aşa că mi-am propus să vin şi eu să studiez aici."



Serdar Meredaliyev este cel mai mic dintre cei patru fraţi ai familiei, singurul care studiază în străinătate.


"Educaţia pe care o primesc aici, la universitate mi se pare de calitate, aş nota-o cu 10 din 10, încă din primul an de facultate am fost primit călduros de cei de la Departamentul Relaţii Internaţionale, de conducerea universităţii. Universitatea şi modul în care se învaţă carte aici îmi plac foarte mult. Am foarte multe de învăţat de la români, de la profesorii mei, e de datoria mea să învăţ, să am note bune, pentru că, până la urmă, notele reprezintă şi un semn de recunoştinţă din partea studentului faţă de profesor."


Serdar Meredaliyev vine dintr-un sat turkem din provincia Marî, districtul Tagtabazar, din apropiere de Afghanistan. Se simte ca acasă la Iaşi, în România, unde, începând din 2015, studiază agronomie.


"Am cunoscut foarte mulţi oameni, societatea românească, gândirea ei, am cunoscut studenţi din alte ţări, inclusiv români. De la români am foarte multe de învăţat, sunt foarte calzi, sociabili şi amabili. Oriunde m-aş duce, mă primesc cu căldură. Nu m-am plimbat prin foarte multe locuri, dar în 2016 am fost în Gura Humorului, în Suceava, m-am plimbat pe la Cluj, prin Bucureşti."


Student în ultimul an la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Iaşi, Serdar Meredaliyev şi lucrează cu normă parţială la un restaurant din oraşul moldav.


"În timpul liber ascult muzică, orientală sau clasică, ascult Beethoven, Mozart. Citesc, mi-am luat acum "Poveste de iubire. Povestea lui Oliver", de Erich Segal, citesc în română. Citesc poezii, le-am citit pe cele ale lui Lermontov, Pușkin. Mie îmi place poezia rusească, în liceu am participat la olimpiadă de limba şi literatura rusă şi am luat locul trei la naţională. În timpul liber încerc şi să învăţ o nouă limbă străină. Vreau să ştiu minimum 7 limbi străine, deocamdată ştiu patru: româna, rusa, turca şi engleza. Mi-am propus acum să învăţ limba japoneză şi limba greacă, încerc să învăţ singur, cu ajutorul internetului, al cărţilor."


Între 2010 şi 2012, tânărul a făcut şi armata, obligatorie în Turkmenistan. 


"Eu am făcut armata în Turkmenistan, în ţara mea, lângă Marea Caspică, în oraşul Türkmenbaşî. În primul an am fost soldat, după aceea am devenit sergent, am lucrat un an la secretariatul garnizoanei respective, apoi am obţinut un grad de sergent major şi am avut 70 de soldaţi în subordine. Mi-ar plăcea să mă întorc în armată, acolo m-am simţit foarte bine. Armata e un lucru foarte important pentru un bărbat, te face mai puternic, te dezvoltă ca om, te face mai responsabil, mai curajos."


În 2019 Serdar Meredaliyev îşi va încheia studiile în agronomie la Iaşi. Ce îşi propune în viitor?


"Mă voi înscrie la masterat tot la USAMV Iaşi, după care sper să urmez şi un doctorat tot în domeniul agriculturii, tot la Iaşi, o să încerc să lucrez aici, vreau să adun experienţă, să învăţ de la români, după care să mă întorc în ţara mea să lucrez acolo. Visul meu dintotdeauna a fost să devin profesor, nu contează în ce domeniu, nu ştiu ce va fi în viitor, dar sper să devin profesor."


Din nou Serdar Meredaliyev din Turkmenistan şi câteva urări la început de an adresate românilor:


"În 2019 îmi doresc în primul rând să termin cu bine facultatea, să îmi iau licenţa cu o notă mare. Apoi îmi doresc să avem sănătate, să avem parte de bucurii, să fim fericiţi. Iar românilor în 2019 le urez toate cele bune, sănătate, să se iubească şi să fim fericiţi!"

 


www.rri.ro
Publicat: 2019-01-10 13:48:00
Vizualizari: 1441
TiparesteTipareste