Scutul de confidențialitate UE-SUA

scutul de confidențialitate ue-sua Scutul de confidenţialitate UE-SUA reprezintă un cadru pentru schimburi de date cu caracter personal în scopuri comerciale între Bruxelles şi Washington, adoptat în iulie 2016.

Scutul de confidenţialitate UE-SUA reprezintă un cadru pentru schimburi de date cu caracter personal în scopuri comerciale între Bruxelles şi Washington, adoptat în iulie 2016. Unul dintre scopurile sale este acela de a permite companiilor din SUA să primească mai uşor date cu caracter personal de la organizaţii din Uniunea Europeană, protejând, însă, drepturile fundamentale ale cetăţenilor comunitari. Pentru a monitoriza punerea în aplicare a scutului este prevăzută o întâlnire anuală. Raportul privind cea de-a doua reexaminare a funcţionării Scutului de confidenţialitate UE-SUA arată că, în general, acesta este un succes. Peste 3850 de societăți au primit certificare, inclusiv companii precum Google, Microsoft și IBM - alături de numeroase IMM-uri. 


"UE și SUA se confruntă cu provocări comune tot mai mari în ceea ce privește protecția datelor cu caracter personal, aşa cum a arătat şi scandalul Facebook / Cambridge Analytica", a subliniat, cu prilejul prezentării, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, Věra Jourová: "Vrem ca scutul de confidenţialitate să fie un mecanism fiabil, care să ne asigure supravegherea a ceea ce se întâmplă în SUA. Am văzut că Administraţia SUA a implementat majoritatea recomandărilor pe care le-am făcut în primul raport anual. Nu vedem, însă, progrese în ceea ce priveşte numirea unui Avocat al poporului permanent. E adevărat, totuşi, că au fost date asigurări privind angajamentul deplin al SUA pentru acest lucru. Am inclus un termen clar pentru acest lucru, aşteptăm ca guvernul SUA să identifice, până pe 28 februarie 2019, o persoană care să ocupe această poziţie în mod permanent."


Printre îmbunătățirile deja efectuate de către SUA la recomandarea Comisiei se numără instituirea de către Departamentul Comerțului a mai multor mecanisme, cum ar fi un sistem de control prin sondaj, care selectează societăți în mod aleatoriu pentru a verifica dacă acestea respectă principiile Scutului de confidențialitate. Au fost verificate 100 de societăți: 21 dintre acestea prezentau probleme care în prezent sunt rezolvate. Procedurile de verificare a conformității includ, de asemenea, analiza site-urilor web ale participanților la Scutul de confidențialitate, pentru a se asigura faptul că linkurile către politicile de confidențialitate sunt corecte. www.rri.ro
Publicat: 2019-01-10 11:25:00
Vizualizari: 443
TiparesteTipareste