Jurnal românesc - 09.01.2019

jurnal românesc - 09.01.2019 Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a participat la semnarea acordului de înfrăţire între comuna Luncoiu de Jos din judeţul Hunedoara şi comuna Grebleşti, raionul Străşeni din Republica Moldova.

Consulatul General al României la Edinburgh s-a autosesizat în urma informaţiilor apărute în publicaţia The Belfast Daily referitoare un atac, posibil motivat de ură, împotriva a cinci români în localitatea Monkstown, din zona urbană Newtownabbey, în Irlanda de Nord, transmite Ministerul de Externe. Reprezentanţii oficiului consular au întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare cu privire la identitatea, cetăţenia şi starea de sănătate a celor afectaţi, informează MAE. Consulatul General al României la Edinburgh urmăreşte îndeaproape evoluţia anchetei deschise de poliţia locală şi menţine legătura cu autorităţile locale, fiind pregătit să acorde asistenţă consulară, anunţă ministerul, care precizează însă că, până în prezent, nu au fost înregistrate solicitări în legătură cu acest eveniment. Potrivit presei, poliţia nord-irlandeză a început o anchetă după ce, duminică seara, un grup de indivizi mascaţi şi înarmaţi cu bate de baseball au pătrus în locuinţa unor români şi i-au agresat fizic provocându-le răni grave. Una dintre victime a fost transportată de urgenţă la spital. Autorităţile locale fac apel la oricine a fost martor al incidentului sau care deţine informaţii utile anchetei să contacteze poliţia din comitatul Antrim. Ministerul Afacerilor Externe îi îndeamnă cetăţenii români care au cunoştinţă de astfel de incidente să informeze atât autorităţile locale cât şi reprezentanţele diplomatice şi consulare ale României în străinătate.


Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a participat la semnarea acordului de înfrăţire între comuna Luncoiu de Jos din judeţul Hunedoara şi comuna Grebleşti, raionul Străşeni din Republica Moldova. Evenimentul a avut loc la sediul primăriei Luncoiu de Jos în prezenţa primarilor celor două localităţi, a reprezentanţilor statului în judeţul Hunedoara şi a preşedintelui raionului Străşeni, Mihail Popa. Ministerul pentru Românii de Pretutindeni transmite că susţine în permanenţă realizarea de înfrăţiri între localităţi din România şi Republica Moldova.


Ministerul pentru Românii de Pretutindeni pune în consultare publică pe site-ul propriu şi pentru o perioadă de 10 zile, Ghidul Beneficiarului 2019 și Documentarul aferent acordării de finanțări nerambursabile în acest an. Ministerul asigură finanţare în cadrul a şase programe prioritare: Cultură - "Constantin Brâncuşi"- pentru păstrarea, dezvoltarea şi afirmarea identităţii etnice, culturale, religioase şi lingvistice a românilor din vecinătate şi întărirea legăturilor cu diaspora; Mass-media - "Mihai Eminescu"- pentru sprijinirea presei de expresie românească din comunităţile româneşti de peste hotare; Educaţie - "Nicolae Iorga"- pentru sprijinirea procesului de integrare a românilor din străinătate în paralel cu păstrarea şi afirmarea identităţii lingvistice şi formarea noii generaţii; Spiritualitate şi tradiţie - "Andrei Şaguna"- pentru păstrarea identităţii spirituale şi respectarea libertăţii religioase a românilor de pretutindeni; Societatea civilă - "Dimitrie Gusti"- pentru sprijinirea, consolidarea şi extinderea mediului asociativ în comunităţile locuite de români. Ultimul program, intitulat Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, îşi propune promovarea la nivel european a imaginii României şi creşterea vizibilităţii acesteia. Cererile de finanţare se pot trimite pe adresa de email proiecte@mprp.gov.ro şi vor fi evaluate în cadrul a două sesiuni organizate în lunile februarie - martie 2019 și iulie - august a.c. Datele exacte de derulare a celor două sesiuni de finanțare vor fi publicate pe site-ul Ministerului.



www.rri.ro
Publicat: 2019-01-09 11:04:00
Vizualizari: 674
TiparesteTipareste