Jurnal românesc - 10.01.2019

jurnal românesc - 10.01.2019 Colegiul Comisarilor Europeni condus de şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk se află la Bucureşti

Colegiul Comisarilor Europeni condus de şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk se află la Bucureşti pentru a marca preluarea oficială de către România a preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene. În cele şase luni de mandat, ţara noastră trebuie să gestioneze dosare importante, precum bugetul Uniunii pentru prioada 2021-2027, Brexit-ul, alegerile europarlamentare, politica agricolă şi de coeziune. Premierul Viorica Dăncilă a reiterat, pentru Radio România, că guvernul este pregătit din toate punctele de vedere pentru acest mandat şi îşi propune să promoveze consensul în toate dosarele europene. Referitor la ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar, premierul a declarat că, indiferent de modul în care vor evolua negocierile, prioritatea UE trebuie să rămână protejarea drepturilor cetăţenilor europeni, inclusiv cei români, care locuiesc, muncesc sau studiază în Regatul Unit. "În ceea ce priveşte mobilitatea, România va susţine o abordare cât mai ambiţioasă în cooperarea viitoare dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană, în special în ceea ce priveşte continuarea aplicării principiilor de coordonare a sistemelor de securitate socială", a spus prim-ministrul, care a precizat că acest aspect ar fi atât în beneficiul cetăţenilor europeni din Marea Britanie, cât şi al celor britanici stabiliţi în statele membre. Mandatul României se încheie la 30 iunie 2019, iar de la 1 iulie şefia Consiliului UE va fi preluată de Finalnda.


Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a primit vizita ambasadorului Japoniei în România, Hitoshi Noda, cu care a discutat despre prioritățile și proiectele Ministerului, despre comunitatea românească din Japonia și posibilitatea unei colaborări cât mai strânse între instituţie și partea japoneză pe proiecte comune. Cei doi oficiali și-au exprimat disponibilitatea continuării dialogului sub cele mai bune auspicii. Potrivit datelor oficiale prezentate de autoritățile nipone în decembrie 2018, numărul cetățenilor români înregistrați oficial în Japonia este de 2822, în creștere față de anul precedent. Conaţionalii sunt, în principal, concentraţi în comunităţi din zona metropolitană Tokyo, din Osaka, Kanagawa, Aichi și Saitama.


Preşedintele Klaus Iohannis l-a decorat pe fostul vicepremier responsabil pentru politicile de reintegrare în Guvernul Republicii Moldova Gheorghe Bălan cu Ordinul Naţional "Pentru Merit" în grad de Comandor. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale distincţia i-a fost acordată în semn de "înaltă apreciere pentru contribuţia importantă avută la consolidarea Parteneriatului strategic dintre România şi Republica Moldova, prin iniţiative menite să aprofundeze interconectarea societăţilor din cele două state".


Numărul total de cetăţeni români cu drept de vot înscrişi în Registrul Electoral la data de 31 decembrie 2018 era de 18.937.058, cu 5.211 mai mic decât la data de 30 noiembrie 2018, informează Autoritatea Electorală Permanentă. Potrivit instituţiei, diferenţa este cauzată de radierile efectuate de primării în urma deceselor sau a interzicerii exercitării dreptului de a alege. Din totalul alegătorilor români care figurează în Registrul Electoral, 18.266.131 au domiciliul sau reşedinţa în ţară, iar 670.927 au domiciliul în străinătate şi sunt posesori de paşaport electronic. Cei mai mulţi cetăţeni români cu drept de vot din afara graniţelor ţării, înscrişi în Registrul Electoral, se află în Republica Moldova - 212.558, Germania - 99.308, Statele Unite ale Americii - 59.836, Italia - 56.343, Canada - 42.760, Israel - 36.115 şi Spania - 35.996.


www.rri.ro
Publicat: 2019-01-10 11:22:00
Vizualizari: 523
TiparesteTipareste