Piatra Neamț

piatra neamț Una dintre destinațiile pentru petrecerea unei vacanțe reușite de iarnă este municipiul Piatra Neamț. Ajungem, așadar, azi, în nord-estul României într-una dintre cele mai vechi așezări din Moldova, atestată documentar în anul 1387.

Una dintre destinațiile pentru petrecerea unei vacanțe reușite de iarnă este municipiul Piatra Neamț. Ajungem, așadar, azi, în nord-estul României într-una dintre cele mai vechi așezări din Moldova, atestată documentar în anul 1387. Turismul în Piatra Neamț este în continuă creștere de la an la an. 


Posibilitățile de agrement și vizitele la muzee și mânăstiri fac ca această destinație, denumită și Perla Moldovei, să fie o destinație turistică ideală pentru un sejur de câteva nopți. Un motiv în plus să ne oprim aici este și faptul că, începând din 10 ianuarie, pârtia de schi Cozla stă la dispoziția iubitorilor sporturilor de iarnă. 

Pârtia de schi are 965 m lungime, cu un grad de dificultate declarat mediu, cu tunuri de zăpadă și instalație de nocturnă. În ceea ce privește pârtia pentru începători, aceasta are o lungime de 2.300 metri, opt tunuri de zăpadă artificială, instalație nocturnă și plase de protecție omologate. În acest sezon, un abonament de luni până vineri, cu urcări nelimitate, costă 200 lei (42 euro), un skipass de o zi, 100 lei (21 euro), iar o urcare cu telescaunul, 8 lei (1,7 euro).

            

Vlad Tudor, din cadrul Biroului de promovare turistică și organizări evenimente al Primăriei Piatra Neamț, spune că această destinație e ideală pentru iubitorii de natură, istorie și cultură. "Orașul Piatra Neamț a fost clădit în jurul Curții Domnești, centrul istoric al orașului, unde se află biserica Sf Ioan Botezătorul, Turnul cu Clopotniță, monumente zidite de domnitorul român Ștefan cel Mare în anul 1499. Orașul este înconjurat de masive muntoase. Se pot face drumeții, iar iarna se poate și schia la noi, la Piatra Neamț. 

În sezonul cald, Piatra Neamț oferă o multitudine de opțiuni, de la plimbări, până la sporturi extreme. Avem câteva trasee pentru iubitorii de downhill și mountain bike. În Piatra Neamț există și un ștrand amplasat într-o zonă foarte frumoasă, la poalele muntelui Cernegura, pe malul râului Bistrița, dotat cu bazine de înot și terenuri de sport."


Muzeul de Istorie și Arheologie face parte din cadrul Complexului Muzeal Piatra Neamț. Veți putea vedea aici și expoziții deosebite. De exemplu, până în data de doi noiembrie, puteți vedea expoziția temporară Ștefan cel Mare - Din istorie în veșnicie, dedicată domnitor al Moldovei. Vlad Tudor, din cadrul Biroului de promovare turistică și organizări evenimente al Primăriei Piatra Neamț. 


"Muzeul de istorie este înființat în anul 1934 de către preotul Constantin Mătase și prezintă evoluția comunităților umane din zona Neamț, începând cu paleoliticul superior până în era contemporană. Între piesele de valoare care pot fi văzute se pot enumera Soborul Zeițelor, Hora de la Frumușica, avem un tezaur de vase din aur și din argint. Iar un muzeu aparte pe care îl avem la Piatra Neamț este muzeul Cucuteni."


În cazul în care nu doriți să încercați pârtia proaspăt deschisă, municipiul Piatra Neamț se promovează pe tot parcursul anului printr-o serie de evenimente în funcție de care, bineînțeles, vă puteți programa un sejur în zonă. 


Vlad Tudor: "În fiecare an, la sfârșitul lunii mai, se organizează Festivalul de Artă Populară Lada cu Zestre, unde meșteri populari din toate zonele României își prezintă obiectele pe care le-au realizat. Doritorii pot vorbi cu ei pentru a afla modul în care au fost realizate. Aproape în fiecare lună, municipiul Piatra Neamț găzduiește un eveniment mare, începând din luna aprilie, când avem un eveniment dedicat zonei istorice. Se numește Sărbătoarea Curții Domnești și se organizează în jurul datei de 20 aprilie, când a fost prima atestară documentară a orașului."


Posibilitățile de cazare în Piatra Neamț sunt multiple și diverse în funcție de buget. Puteți alege hotelurile din oraș sau, de ce nu, pensiunile cochete din împrejurimi. 


www.rri.ro
Publicat: 2019-01-12 10:55:00
Vizualizari: 1404
TiparesteTipareste