Untură de porc

untură de porc Untura este obţinută de obicei după sacrificarea tradiţională a porcului, în perioada Crăciunului.

Untura este obţinută de obicei după sacrificarea tradiţională a porcului, în perioada Crăciunului. În mediul rural, untura de porc este folosită pentru prăjit în loc de ulei şi, mai mult decât atât, pentru aluaturi sau pentru conservarea preparatelor din carne de porc.


Untura se obţine topind slănina de pe spatele porcului. Tăiată în bucăţi mici, slănina este pusă la topit, la foc mic, într-un ceaun sau un vas mare de fontă, cunoscut şi sub numele de tuci. Pe măsură ce se topesc, în vas pot fi adăugate alte cuburi de slănină. La topit pot fi puse şi bucăţi de grăsime de pe burta porcului, caz în care se obţin acele jumări care conţin şi straturi de carne. Se amestecă periodic în vasul de tuci şi, după ce bucăţile de slănină au devenit transparente, întregul conţinut este turnat printr-o sită în recipientul în care urmează a fi păstrată. Untura se scurge încet, iar în sită vor rămâne jumările. 


În gospodăriile tradiţionale, jumările sunt păstrate, în mod obişnuit, în borcane, deasupra lor turnându-se un strat de untură, care are rol de protecţie. Borcanele trebuie depozitate în încăperi răcoroase. Aceste jumări pot fi consumate în timp împreună cu mămăligă, cu ouă ochiuri şi cu brânză. De asemenea, jumările pot fi transformate în pastă, putând fi servite ca aperitiv. Avem nevoie de jumătate de kg de jumări, de o ceapă, de piper şi boia de ardei. Jumările şi ceapa sunt trecute prin maşina de tocat sau mărunţite cu ajutorul robotului de bucătărie, după care se condimentează cu piper şi boia de ardei. Pasta rezultată se serveşte pe pâine prăjită, cu ceapă sau cu castraveţi muraţi.


Untura poate fi întinsă  pe pâine prăjită, putând fi servită ca aperitiv. Se pun la prăjit felii de pâine și, când acestea sunt calde, trebuie frecate cu un cățel de usturoi, după care se întinde untura de porc astfel încât aceasta să se topească și să fie absorbită de pâine. Se obține astfel un aperitiv care poate fi servit împreună cu țuică, palincă, vin sau bere.



www.rri.ro
Publicat: 2019-01-11 15:19:00
Vizualizari: 1933
TiparesteTipareste