Evoluţii economice şi în domeniul creditării

evoluţii economice şi în domeniul creditării Economia României va înregistra un avans de 3,5% în 2019 şi de 3,1% în 2020, în scădere cu un punct procentual faţă de prognoza din iunie 2018, se arată în raportul semianual „Global Economic Prospects”

Economia României va înregistra un avans de 3,5% în 2019 şi de 3,1% în 2020, în scădere cu un punct procentual faţă de prognoza din iunie 2018, se arată în raportul semianual „Global Economic Prospects” publicat recent de Banca Mondială. Instituţia financiară internaţională estimează că în Europa şi Asia Centrală, regiune care include România, economia a încetinit la 3,1% în 2018, de la 4% în 2017, reflectând reducerea activităţii economice din Turcia în semestrul doi al anului trecut. Excluzând Turcia, creşterea regională rămâne neschimbată, la 2,9% în 2018, deoarece încetinirea activităţii economice în ţări ca Bulgaria şi România a fost compensată de accelerarea din estul regiunii, care a beneficiat anul trecut de preţul mai ridicat al ţiţeiului, apreciază Banca Mondială.

 

Creşterea economiei mondiale ar urma să încetinească la 2,9% în 2019, comparativ cu 3% în 2018 şi 3,1% în 2017, iar creşterea comerţului mondial va încetini la 3,6% anul acesta, de la 3,8% în 2018 şi 5,4% în 2017. Iar acest lucru va afecta industria din întreaga lume, mai estimează instituţia financiară internaţională. Potrivit acesteia, există un risc din ce în ce mai mare la adresa economiei globale, perspectivele înrăutăţindu-se pe fondul înăspririi condiţiilor financiare, a intensificării tensiunilor comerciale şi a turbulenţelor de pe pieţele financiare din unele ţări emergente şi în curs de dezvoltare.

 

"La începutul lui 2018, economia mondială era în formă maximă, dar a pierdut din avânt pe parcursul anului, iar în viitor avansul ar putea încetini şi mai mult", atenţionează directorul general Kristalina Georgieva. În acelaşi timp, disputele dintre Statele Unite şi China se vor resimţi în lumea întreagă şi, de asemenea, ar putea creşte instabilitatea pe pieţele financiare, ceea ce va afecta economiile în dezvoltare.

 

Calculele arată că expansiunea celei mai mari economii mondiale - SUA - ar urma să încetinească la 2,5% anul acesta, de la 2,9% în 2018, în timp ce China ar urma să înregistreze în 2019 o creştere de 6,2%, după 6,5% în 2018. Pentru zona euro se estimează un avans de 1,6% anul acesta, faţă de 1,9% anul trecut, se mai arată în raport. În ceea ce priveşte România, instituţia financiară internaţională se aşteaptă ca Bucureştiul să raporteze pentru 2018 o creştere a Produsului Intern Brut de 4,1%, în scădere cu un punct procentual faţă de prognoza din iunie. Expansiunea ar urma să se atenueze în 2021, când economia va înregistra un avans de 2,8%.

 

România are în continuare economie dependentă, o balanţă comercială deficitară, iar românii cheltuiesc 48% din bugetul familiei pe produse alimentare, arată datele centralizate. Invitat la Radio România, profesorul universitar Mircea Coşea, a făcut o analiză a situaţiei comerţului exterior în acest moment: „Ne-am specializat într-o industrie care este producătoare, în mod predominant, de utilaje, componente, subansamble pentru industria auto, industria de vehicule. România a devenit un mare producător de subansamble, de piese de schimb, de tot ceea ce înseamnă producţie auto într-o manieră manufacturieră, adică o industrie care este declasată faţă de progresul tehnic, în timp ce unii produc prin concepere a produsului, prin desenarea lui, noi îl manufacturăm în fabrici unde lucrează muncitorii la crearea lui. Nu este rău nici asta, avem locuri de muncă.

 

Exportul românesc, azi, este dependent în proporţie de 50% până la 70% de exportul industrial în câteva ţări dezvoltate, de obicei sunt trei, Germania, Franţa şi Italia, în care noi exportăm piese de schimb pentru automobile, motoare, componente, fel de fel de lucruri. Dacă piaţa auto va cădea în Occident, şi nu este departe momentul având în vedere ce se întămplă acum din punct de vedere al mişcărilor din Franţa, din Germania, dar şi ca urmare a războiului comercial al domnului Trump, atunci nu vor mai fi comenzi pentru automobile şi nu vom mai exporta nici aşa ceva.

 

Ce mai exportăm noi acum? Mai exportăm produse industriale de diferite tipuri, unele chiar din gama IT, dar peste 60% din valoarea acestor produse reprezintă import. Avem o economie care este dependentă de centre dezvoltate din alte ţări, în general nucleul dur al UE, şi depindem de ei din punct de vedere al mersului pieţei.”

 

Pe de altă parte, specialiştii anticipează o creştere a dobânzilor bancare în acest an, după o perioadă îndelungată în care, în încercarea de a combate efectele crizei financiare, băncile centrale au păstrat nivelul acestora la valori neobişnuit de reduse. Efectele se vor resimţi cel mai probabil şi în România, consideră analistul financiar Aurelian Dochia:

„Cred că perspectivele pentru 2019 sunt destul de bune, evident că sunt strict legate de cum va evalua economia românească. Foarte mulţi economişti şi instituţii internaţionale consideră că ritmul de creştere se va tempera, inclusiv pentru România, chiar dacă va rămâne mult mai înalt decât în alte ţări europene şi mai ales decât în Zona Euro. Şi asta înseamnă că şi ritmul de creştere în sistemul bancar şi în creditarea oferită de către sistemul bancar s-ar putea să aibă o creştere moderată.”

 

Aurelian Dochia consideră că măsurile luate de BNR privind limitarea creditării persoanelor fizice, în vigoare de la 1 ianuarie, nu vor afecta decât o categorie redustă de persoane şi nu îşi vor pune o amprentă negativă asupra evoluţiei activităţii de creditare bancară.


www.rri.ro
Publicat: 2019-01-11 15:44:00
Vizualizari: 380
TiparesteTipareste