Măsuri UE împotriva pescuitului ilegal

măsuri ue împotriva pescuitului ilegal Comisia Europeana ridică "cartonașul galben" aplicat Thailandei în 2015, ca răspuns la acțiunile acestei țări împotriva pescuitului ilegal.

Comisia Europeana ridică "cartonașul galben" aplicat Thailandei în 2015,  ca răspuns la acțiunile acestei țări împotriva pescuitului ilegal.


Comisia Europeană scoate Thailanda din grupul ţărilor avertizate că nu combat suficient pescuitul ilegal. În ultimii ani, Thailanda și-a modificat cadrul juridic în domeniul pescuitului având în prezent toate politicile necesare pentru prevenirea, descurajarea și eliminarea pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat. Conform regulamentului european privind lupta împotriva pescuitului ilegal, toate statele trebuie să ateste originea și legalitatea produselor pescărești marine comercializate de Uniunea Europeană, în interiorul şi în exteriorul ei. Încă din 2012, Comisia poartă dialoguri oficiale cu 25 de state terţe pentru a lua măsuri în domeniul pescuitului ilegal. Valoarea globală a pescuitului ilegal este estimată la 10-20 de miliarde de euro pe an. Între 11 și 26 de milioane de tone de pește sunt capturate ilegal în fiecare an, echivalentul a cel puțin 15 % din capturile mondiale. De menţionat că produsele pescăreşti  din ţările care nu combat acest fenomen, nu pot fi importate în Uniunea Europeană. 


Comisarul european pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit, Karmenu Vella, despre avertizarea dată Thailandei: "În aprilie 2015, Comisia Europeană a avertizat Thailanda că nu a luat suficiente măsuri în această luptă. Thailanda a primit deci cartonașul galben și mă bucur să vă anunț că astăzi Comisia Europeană a decis să ridice acel cartonaş galben.  După cum știți, politica noastră privind  pescuitul ilegal, nedeclarat şi nereglementat  nu vizează sancționarea țărilor terțe, ci mai degrabă cooperarea cu țările terțe. În decursul celor trei ani și jumătate, am colaborat cu autoritățile thailandeze pentru a finaliza o reformă cuprinzătoare a guvernanţei în domeniul pescuitului - aceasta a inclus remedierea deficienţelor din sistemele juridic şi administrativ în domeniul pescuitului.  În acest sens, am văzut îmbunătățiri în ceea ce privește regulile de trasabilitate și în instrumentele de control, de  supraveghere  şi monitorizare, precum și în ceea ce privește gestionarea flotei de pescuit."


Comisia Europeană recunoaşte, de asemenea, eforturile depuse de Thailanda pentru a combate traficul de persoane şi pentru a îmbunătăţi condiţiile de muncă în sectorul pescuitului.  Combaterea pescuitului ilegal face parte din angajamentul UE de a asigura utilizarea durabilă a mării și a resurselor acesteia, în cadrul politicii comune în domeniul pescuitului.



www.rri.ro
Publicat: 2019-01-15 11:42:00
Vizualizari: 1136
TiparesteTipareste