Progrese pe Agenda Europeană a Migraţiei

progrese pe agenda europeană a migraţiei Vacanţa de Crăciun a fost din nou marcată de sosirile migranților și de activitățile de căutare și salvare, iar noi trebuie să fim sinceri şi să admitem că săptămânile trecute nu au fost cele mai bune ore ale Europei ...

Vacanţa de Crăciun a fost din nou marcată de sosirile migranților și de activitățile de căutare și salvare, iar noi trebuie să fim sinceri şi să admitem că săptămânile trecute nu au fost cele mai bune ore ale Europei - a remarcat comisarul european pentru Migraţie şi Afaceri Interne Dimitris Avramopoulos. În opinia sa, a ţine 49 de oameni pe ambarcațiuni pe mare, timp de aproape trei săptămâni, nu este tocmai o valoare europeană. Uniunea Europeană se referă la valorile umane și la solidaritate, iar dacă aceste valori nu sunt susținute, atunci nu vorbim despre Europa. La nivelul Comisiei, am făcut eforturi considerabile pentru a coordona angajamentele de relocare între statele membre și pentru a face posibilă debarcarea - a spus comisarul Avramopoulos:


"Permiteți-mi să felicit Malta, cel mai mic stat membru care a manifestat cea mai mare solidaritate. De asemenea, aș dori să felicit statele membre care au fost de acord să primească migranții debarcați în Malta. Germania, Franța, Portugalia, Malta, Luxemburg, Olanda, Italia, România și Irlanda au arătat solidaritate europeană în cel mai concret mod posibil. Acum sunt necesare un transfer rapid și o procesare urgentă a fiecărui caz."  


Europa trebuie să-și respecte datoria morală și umană când vine vorba de soarta migranţilor. De aceea, Comisia este pregătită să colaboreze cu statele membre pentru a stabili acorduri temporare. Acestea ne vor permite să fim solidari cu cele mai expuse țări din Uniune, evitând totodată crearea unui factor de atracție, şi vor servi ca o punte până la intrarea în vigoare a noului regulament Dublin - a mai spus comisarul.


"A venit momentul să finalizăm reforma normelor Uniunii Europene privind azilul. Comisia este pe deplin angajată, alături de Președinția României, să continue să colaboreze cu Parlamentul European și cu Consiliul pentru a atinge acest obiectiv important. Finalizarea reformei Uniunii în materie de azil este indispensabilă pentru limitarea migrației ilegale, pentru prevenirea mișcărilor secundare, pentru reducerea abuzurilor și pentru asigurarea rapidă a procesării cererilor de azil în Europa."


Privind în urmă, la 2018, putem vedea că abordarea noastră la nivel european oferă rezultate pe toate fronturile. Pentru prima dată după muţi ani, numărul de treceri ilegale de frontieră se situează la nivelurile anterioare crizei. Au fost în jur de 150.000 de treceri ilegale, iar aceasta este cea mai mică cifră din 2013 încoace.



www.rri.ro
Publicat: 2019-01-15 11:28:00
Vizualizari: 788
TiparesteTipareste