Măsuri UE privind importurile de orez

măsuri ue privind importurile de orez Comisia Europeană a reintrodus taxe la importul de orez din Cambodgia și Myanmar, care vor scădea în mod constant pe parcursul unei perioade de trei ani.

Comisia Europeană a reintrodus taxe la importul de orez din Cambodgia și Myanmar, care vor scădea în mod constant pe parcursul unei perioade de trei ani. Astfel, începând cu 18 ianuarie Uniunea Europeană a reinstituit taxa vamală normală aferentă acestui produs, în cuantum de 175 de euro pe tonă în primul an, reducând progresiv această taxă la 150 de euro/tonă în al doilea an și la 125 de euro/tonă în al treilea an. Decizia survine unei anchete care a confirmat o creștere semnificativă a importurilor de orez din Cambodgia și Myanmar în Uniunea Europeană; această creștere cauzând prejudicii economice producătorilor europeni. 


Ancheta, inițiată în martie 2018, a constatat că importurile de orez din cele două țări luate împreună au crescut cu 89 % în ultimele cinci sezoane de cultivare a orezului. În același timp, ancheta a constatat că prețurile au fost substanțial mai mici decât cele de pe piața UE și că acestea au scăzut în aceeași perioadă. Această creștere bruscă a importurilor cu prețuri scăzute a cauzat dificultăți serioase producătorilor de orez din UE, într-o asemenea măsură încât cota lor de piață în UE a scăzut substanțial, de la 61 % la 29 %. 


Comisarul european pentru comerţ Cecilia Malmström: "Există o cercetare în ceea ce priveşte aceste importuri şi da, există efecte dăunătoare asupra pieţei europene. De aceea am decis să activăm aceste măsuri de salvgardare şi aceste tarife. Am ascultat ce a avut de spus Parlamentul European, Schema "Orice în afară de arme" dă scutiri de tarife în cazul produselor pentru unele dintre cele mai sărace ţări din lume, excepţie făcând produsele de gen arme şi muniţie. Multe ţări au beneficiat economic în ultimii ani, inclusiv Cambodgia și Myanmar. Dar există măsuri de salvgardare şi condiţii care trebuie respectate. Credem că măsurile pe care le-am decis acum aduc un echilibru între interesele noastre şi angajamentul de a ajuta ţările cele mai sărace să facă comerţ." 


Cambodgia și Myanmar beneficiază de regimul comercial "Totul în afară de arme" (Everything But Arms - EBA) al UE, care acordă, în mod unilateral, acces fără taxe vamale țărilor cel mai puțin dezvoltate din lume (cu excepția armelor și munițiilor). Acesta este un pilon al regimului de reducere a taxelor din cadrul sistemului generalizat de preferințe tarifare al UE pentru țările în curs de dezvoltare. 



www.rri.ro
Publicat: 2019-01-23 11:18:00
Vizualizari: 1753
TiparesteTipareste