Info Business

info business Leul continuă să se deprecieze faţă de moneda unică europeană, însă analiştii economici nu văd motive de îngrijorare.

Moneda română, leul, a depăşit, luni un prag istoric în raport cu moneda unică europeană. Banca Naţională a României a cotat un euro la 4,7 lei. Este un nivel record, înregistrat după mai bine de o săptămână de creşteri consecutive. Analiştii spun însă că este vorba de evoluţii de moment, care nu reflectă schimbări economice substanţiale. Consultantul de strategie al Băncii Naţionale, Adrian Vasilescu, consideră că evoluţia este mai mult psihologică, notând că deprecierea leului în raport cu euro este mai mică de un ban.

Specialistul BNR nu se arată îngrijorat pentru stabilitatea peisajului economic, afirmând că investitorii nu iau decizii emoţionale şi probabil nu vor considera România o ţară cu mare risc. Un alt expert, analistul financiar Corneliu Cojocariu, a declarat pentru Radio România: “Aprecierea euro faţă de leu cunoaşte o evoluţie în paşi foarte mărunţi. Nu este alarmantă şi se poate întoarce de la o zi la alta. Cauzele sunt cunoscute, este vorba de o nevoie mai mare pe piaţă de euro, în condiţiile în care oferta este restrânsă. Cererea este mai mare pentru că totuşi, avem un deficit de balanţă comercială, respectiv, importăm mult mai mult decât exportăm, deci încasăm mult mai puţin decât plătim în afară şi atunci moneda este căutată.

 

Sprijinul european va merge acolo unde este cea mai mare nevoie de el, a declarat, la Bucureşti, comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu. Va merge spre regiunile mai puţin dezvoltate, spre regiunile care se confruntă cu criza economică, spre regiunile care se confruntă cu o rată ridicată a şomajului, în special în rândul tinerilor şi spre regiunile care se confruntă cu criza migraţiei şi cu provocări legate de depopulare.

Noua politică de coeziune este aliniată mai strâns la agenda şi priorităţile europene, fiind concentrată pe priorităţi-cheie. Se pune accent pe inovare, competitivitate, locuri de muncă, provocări climatice şi de mediu, pentru a conduce Europa către o economie digitală, cu emisii reduse de carbon, a mai spus Corina Creţu. Ea a adăugat că politica de coeziune reprezintă o prioritate pentru Preşedinţia română a Consiliului UE, menţionând că îşi doreşte ca aceasta să încheie acordul asupra cadrului financiar multianual cât mai curând posibil.


www.rri.ro
Publicat: 2019-01-22 11:53:00
Vizualizari: 785
TiparesteTipareste