Români în lume - 22.01.2019

români în lume - 22.01.2019 Institutul Cultural Român de la Lisabona anunţă că prima ediție din acest an a Serilor "Acasă" va avea loc pe 23 ianuarie şi este dedicată aniversării a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Institutul Cultural Român de la Lisabona anunţă că prima ediție din acest an a Serilor "Acasă" va avea loc pe 23 ianuarie şi este dedicată aniversării a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române. Evenimentul este organizat cu sprijinul Ambasadei României în Portugalia și în parteneriat cu agenția națională de știri Agerpres. Cu această ocazie, va fi evocată generația de oameni de stat emanată de Revoluția de la 1848 din Țările Române, ai cărei principali reprezentanți au fost Ion C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu și Alexandru Ioan Cuza, care au reușit la 24 ianuarie 1859 Unirea Principatelor, în ciuda opoziției celor trei mari imperii cu care acestea se învecinau. De asemenea, va fi prezentat documentarul "Marea Unire - România la 100 de ani", o producţie a agenţiei Agerpres. Proiecția filmului, care va subtitrat în limba engleză, va marca închiderea expoziției "România: Evoluție", inaugurată la sediul ICR Lisabona în decembrie 2018. Potrivit institutului, serile "Acasă" îşi propun să îi reunească pe artiștii români deja afirmați sau în curs de afirmare, pe studenți, universitari, medici, şi pe toţi cei cărora le este dor de casă.


Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" de la Chişinău organizează, în perioada 23 - 24 ianuarie, o suită de manifestări pentru a marca Unirea Principatelor Române. Evenimentele încep cu depuneri de flori la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Comuna Gura Galbenei, raionul Cimişlia. Discursuri festive vor fi susţinute, printre alţii, de directorul ICR Chișinău, academicianul Valeriu Matei, de primarul comunei Gura Galbenei şi de directorii Direcțiilor Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național din Prahova şi Mureş. Momentul va fi urmat, la Liceul Teoretic "Hyperion" din Gura Galbenei, de un recital muzical al ansamblului artistic al instituţiei de învăţământ și de întâlnirea elevilor cu scriitorul Nicolae Băciuț, care va susţine un recital de poezie şi prelegerea "Motivul unității naționale românești în lirica lui Grigore Vieru". Pe 24 ianuarie, manifestările se mută în capitala Republicii Moldova la monumentul lui Alexadru Ioan Cuza din Chișinău, unde va avea loc o depunere de flori. Ziua festivă se încheie la Academia de Științe a Moldovei, unde va fi organizată conferința științifică "Unirea Principatelor Române și problema Basarabiei". Evenimentele sunt organizate de ICR în colaborare cu Asociația Istoricilor din Republica Moldova și Institutul de Istorie al Ministerului Educației de la Chişinău.


Institutul Cultural Român de la Tel Aviv organizează, pe 23 ianuarie, evenimentul "Transnistria - istorie și memorie" despre istoria Holocaustului din România și, în special, despre istoria deportărilor în Transnistria. Manifestarea se va derula în limba ebraică la sediul institutului şi va fi moderată de directorul ICR Tel Aviv, Martin Salamon. Evenimentul cuprinde prezentări de carte, momente muzicale cu cântece în idiş ale comunităților evreiești din Europa de Est, susținute de soprana Monica Schwartz, vernisajul expoziției "Amintiri din copilărie" şi proiecția filmului "Beyond the Nistru", în regia lui Boris Maftsir, despre poveștile supraviețuitorilor lagărelor din Transnistria. Totodată, directorul "Hall of Names" din cadrul Muzeului Yad Vashem, dr. Alexander Avraham, va susţine prelegerea "Holocaustul din România - episodul istoric al deportărilor în Transnistria", artistul plastic Benno Friedel, supraviețuitor al deportărilor în Transnistria, va vorbi despre expoziția "Amintiri din copilărie", directorul Fundației Tarbut Sighet, Peninah Zilberman, va aduce în discuţie volumul "Călătorie pe fluviul amintirilor", semnat de Felicia Carmelly, supraviețuitoare a deportărilor în Transnistria, iar jurnalistul Etgard Bittel și poeta și traducătoarea Rodica Grindea vor dezbate volumul "Ca să nu uiți", semnat de Rosine Mayan, supraviețuitoare de origine română a lagărului de exterminare de la Auschwitz.


www.rri.ro
Publicat: 2019-01-22 11:45:00
Vizualizari: 1262
TiparesteTipareste