Cinci motive pentru a vizita Vâlcea

cinci motive pentru a vizita vâlcea Vă lansăm astăzi o provocare: o vizită în judeţul Vâlcea, pentru a-i descoperi particularităţile. Județ situat în partea de sud a țării, în provincia istorică Țara Românească, Vâlcea îşi are reședința de județ în orașul Râmnicu Vâlcea.

 

Vă lansăm astăzi o provocare: o vizită în judeţul Vâlcea, pentru a-i descoperi particularităţile. Județ situat în partea de sud a țării, în provincia istorică Țara Românească, Vâlcea îşi are reședința de județ în orașul Râmnicu Vâlcea. Este una dintre cele mai vechi zone locuite din sudul ţării, aici găsindu-se castre romane, cetăți dacice, dar și conace medievale. De asemenea, județul este renumit și pentru peisajele sale naturale spectaculoase, dar și pentru lăcașurile de cult devenite monumente istorice.

 

Dacă preferaţi să descoperiţi Vâlcea în aer liber, vă propunem fie Piramidele de pământ din Valea Stăncioiului, fie Muzeul Trovanților. Piramidele de pământ sunt nişte formaţiuni naturale unice în țară, cu forme diverse: creste, turnulețe, piramide, turnuri sau jgheaburi, create în urma eroziunii solului, având o înălțime de aproximativ 80 de metri. Situat la intrarea în localitatea Costești, Muzeul trovanților reprezintă o altă rezervație, unică în Europa, cuprinzând formațiuni geologice din straturi de nisipuri cimentate în mod natural de-a lungul timpului. Acestea au texturi și forme diverse și, de obicei, se dezvoltă ascendent, de la centru spre margine. Se bănuieşte că aceste formaţiuni ar avea peste 6 milioane de ani.

 

Castrul roman Arutela reprezintă un alt monument istoric important din județ. Acesta se află în apropierea orașului Călimănești, în punctul numit "Poiana Bivolari". Potrivit unor inscripții descoperite pe porțile castrului, acesta a fost construit în secolele I-II d.Hr, în timpul împăratului roman Hadrian. Castrul roman Arutela a fost descoperit în anul 1888, în urma unor săpături arheologice. Aici au fost găsite, inițial, mai multe monede și obiecte metalice romane, apoi, băile și o parte din zidurile castrului.

 

O parte a județului Vâlcea este străbătută de una dintre cele două șosele alpine ale României: este vorba despre șoseaua Transalpina, considerată a fi cea mai înaltă șosea din țara noastră. Acesta străbate patru județe: Gorj, Vâlcea, Sibiu și Alba. Transalpina este unul dintre drumurile montane vechi, ce străbat Carpații, despre acesta spunându-se că a fost, inițial, un coridor roman. Transalpina este cunoscută și ca "Drumul Regelui" deoarece, în timpului celui de-al Doilea Război Mondial, regele Carol al II-lea a ordonat refacerea acestuia.

 

Aici se află trei dintre cele mai cunoscute stațiuni cu ape minerală din țară: Băile Olănești, Băile Govora și Stațiunea Călimănești - Căciulata. Acestea sunt formate în jurul unor izvoare cu ape minerale și termale cu ajutorul cărora se pot trata sau ameliora numeroase boli. În aceste stațiuni se pot urma atât cure interne, cât și cure externe. Situate în zone montane, stațiunile balneoclimaterice din Vâlcea  pot fi şi punctul de plecare pentru diverse drumeții.

 

Dincolo de acestea, mai multe complexe din zonă şi-au amenajat zonă de SPA, turismul de wellness fiind un nou concept lansat pe piaţa de profil din România. La o întâlnire a operatorilor de turism de wellness, Irina, reprezentanta unui complex din zonă ne-a spus care pot fi tentaţiile la SPA: "Două tratamente, un tratament corporal şi un tratament facial, ambele inspirate din tradiţia noastră locală. Tratamentul corporal este bazat pe extract din sâmburi de struguri şi ulei din sâmburi de struguri, are efect specific de detoxifiere, tonifiere, pentru eliminarea apei, pentru diminuarea celulitei, durează 50 de minute, include un peeling, care pregăteşte pielea, apoi un tonic remineralizant, urmat de o mască corporală, cu efect lipolitic. Folosim şi termocuverta pentru eliminarea celulitei, pentru îmbunătăţirea traspiraţiei şi eliminarea apei. Apoi urmează o cremă de final, aplicată cu mişcări circulare. Tratamentul facial, pe bază de miere, de la un producător local. Noi ne bazăm pe proprietăţile sale benefice pentru tenul sensibil, acneic, cu probleme, pentru luminozitate. Începem prima dată cu o demachiere blândă a feţei, o exfoliere cu mişcări circulare, apoi un masaj facial, urmează masca pe bază de miere şi la final aplicăm o cremă puternic hidratantă: un adevărat răsfăţ."

 

De asemenea, tot în Vâlcea se află și multe mănăstiri, precum Govora, Bistriţa, Arnota, mănăstirile Turnu și Mănăstirea Ostrov, ambele aflate pe cursul râului Olt, la fel ca şi Mănăstirea Cozia, emblematic monument de artă medievală şi Mănăstirea Hurezi, singura din partea sudică a României aflată pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

 


www.rri.ro
Publicat: 2019-01-23 13:20:00
Vizualizari: 1198
TiparesteTipareste