Români în lume - 23.01.2019

români în lume - 23.01.2019 Alpiniştii români Radu Albu şi Radu Turtă au reuşit să escaladeze ambele vârfuri ale muntelui Elbrus din Rusia, cel mai înalt din Europa.

Alpiniştii români Radu Albu şi Radu Turtă au reuşit să escaladeze ambele vârfuri ale muntelui Elbrus din Rusia, cel mai înalt din Europa. Cei doi au escaladat, în aceeaşi zi şi în plină iarnă, Vârful de Vest cu o înălţime de 5.642 de metri şi pe cel de Est, la 5.621 de metri altitudine. Potrivit unui anunţ făcut pe Facebook, românii au reuşit performanţa deşi au avut de înfruntat un vânt puternic ce a dus la o vizibilitate redusă sub 10 metri şi temperaturi extreme de -50/-60°C, care au dus la apariţia unor mici degerături. Alpinistul Radu Turtă, stabilit de câţiva ani în satul artistic din Dosul Gârciului de la Sângeorz-Băi, şi Radu Albu din Prahova au pornit pe cel mai înalt munte din Europa la 15 ianuarie şi urmează să se întoarcă acasă pe 30 ianuarie. Vârful Elbrus, se află pe teritoriul Rusiei şi este situat în lanţul muntos Caucaz.


Institutul Cultural Român de la Bruxelles anunță prezentarea, în premieră la Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam, a co-producțiilor românești "Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari", în regia lui Radu Jude, și "Donbass", regizat de Andrei Loznitsa. Lung metrajul "Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari" va fi proiectat în competiția "Big Screen", secțiunea "Voices" a festivalului, în datele de 28, 29, 31 ianuarie și 2 februarie, la cinematografele Cinerama 1, KINO 4 și De Doelen din Rotterdam. Cel de-al doilea film "Donbass" îl are ca protagonist pe actorul și regizorul Valeriu Andriuță. Pelicula va fi, de asemenea, proiectată în competiția "Big Screen", secțiunea "Voices" a festivalului, pe 29, 30 şi 31 ianuarie și în 2 februarie la cinematografele Pathé, Oude Luxor și KINO 1 din Rotterdam. Secțiunea "Voices" prezintă filme cu povești puternice, subiecte captivante și teme importante. Fiecare film prezintă un punct de vedere distinct asupra lumii. Anual, opt noi filme premiate în timpul festivalului sunt selectate pentru competiția "Big Screen", iar pelicula câştigătoare are asigurată distribuția în cinematografele din toată Olanda. Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam se desfășoară în perioada 25 ianuarie - 3 februarie 2019.


Institutul Cultural Român de la Chişinău organizează pe 24 ianuarie un Concert solemn dedicat împlinirii a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române. Manifestarea are loc în parteneriat cu Filarmonica Națională "Serghei Lunchievici" din Chișinău şi este un proiect în cadrul programului Centenar. La pupitrul Orchestrei Simfonice se va afla prim-dirijorul Mihai Agafița, iar în programul artistic se regăsesc "Rapsodia română" de Ciprian Porumbescu, "Priveliști moldovenești" de Mihail Jora și Concertul pentru pian și orchestră op.19 de Carmen Petra Basacopol care-l are ca solist pe apreciatul pianist român Viniciu Moroianu, profesor la Universitatea Națională de Muzică București, laureat al mai multor concursuri internaționale. Intrarea este liberă.


Reputatul compozitor de origine română Vladimir Cosma este vedeta unei serii de concerte organizate la Paris sub egida preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene. Evenimentele vor avea loc pe 26 şi 27 ianuarie, în sala pariziană de spectacole Le Grand Rex, şi vor cuprinde lucrări importante ale lui Vladimir Cosma, orchestrate pentru marele şi micul ecran. Printre acestea se află piese care au devenit coloana sonoră a unora dintre cele mai cunoscute filme franceze, precum "Prima dragoste", "Diva", "Marele blond cu un pantof negru" sau "Rabinul Iacob", dar şi creaţii inedite. Manifestarea este organizată de Institutul Cultural Român din Paris şi de Ambasada României în Franţa.www.rri.ro
Publicat: 2019-01-23 12:30:00
Vizualizari: 351
TiparesteTipareste