Buletinul jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului: cauze împotriva României - dec. 2018

buletinul jurisprudenței curții europene a drepturilor omului: cauze împotriva româniei  - dec. 2018 În luna decembrie 2018, Curtea s-a pronunțat în următoarele cauze: Brisc împotriva României, Prunea împotriva României

 În luna decembrie 2018, Curtea s-a pronunțat în următoarele cauze:

1. Brisc împotriva României (eliberarea din funcție a unui procuror pentru că ar fi oferit informații în media despre o anchetă în curs legată de o infracțiune de trafic de influență)

Curtea, cu cinci voturi contra două, a constatat încălcarea art. 10 (libertatea de exprimare) și a reținut că standardele aplicate de către instanțele naționale nu au fost compatibile cu principiile cuprinse în art. 10 și nu au fost invocate motive relevante și suficiente. Ingerința a fost disproporționată față de scopul urmărit și nu a fost necesară într-o societate democratică.

Art. 41: Au fost acordate sumele de 4 500 EUR pentru prejudiciul moral și de 1 825 EUR pentru prejudiciul material.

 2. Prunea împotriva României (afirmații calomnioase cu privire la un candidat la alegerile parlamentare)

Curtea, cu cinci voturi contra două, a constatat neîncălcarea art. 10 (libertatea de exprimare) și a confirmat soluția instanțelor naționale. Astfel, declarațiile reclamantului au adus atingere reputației și demnității candidatului și nu ar fi trebuit făcute publice, în special având în vedere că priveau aspecte ce țineau de viața privată a acestuia.

(autor Costin Leonard Fălcuță, Serviciul Coordonare Traduceri, Institutul European din România)



www.rri.ro
Publicat: 2019-01-23 21:31:00
Vizualizari: 1049
TiparesteTipareste