Sesiunea plenară a Comitetului Economic şi Social European

sesiunea plenară a comitetului economic şi social european Brexit-ul și prioritățile președinției României la Consiliul Uniunii Europene au fost temele de dezbatere ale sesiunii plenare de la Bruxelles a Comitetului Economic și Social European...

Brexit-ul și prioritățile președinției României la Consiliul Uniunii Europene au fost temele de dezbatere ale sesiunii plenare de la Bruxelles a Comitetului Economic și Social European, organism consultativ al Uniunii Europene format din 350 de reprezentanți ai organizațiilor lucrătorilor, angajatorilor și ai altor grupuri de interese. A fost a 540-a sesiune plenară a CESE, care organizează nu mai puțin de 9 astfel de reuniuni pe an, la care se adaugă conferințe, audieri publice și dezbateri la nivel înalt.

            

Recentele evoluții din dosarul Brexit arată că UE și Marea Britanie sunt departe de de o separare pe baza acordului de retragere, negociat de cele părți timp de 18 luni. Invitat în sesiunea plenară a CESE, negociatorul-șef al Uniunii Europene, Michel Barnier, a subliniat că "Europa trebuie să fie pregătită pentru scenariul fără acord". 


Pe de altă parte, președintele CESE, Luca Jahier, a menționat că, deși Marea Britanie ar deveni o țară terță după Brexit, nu ar putea fi niciodată ca alte țări terțe după mai bine de 40 de ani petrecuți în Uniunea Europeană. "Suntem ferm angajați în societatea civilă din Marea Britanie. CESE este bine pregătit pentru orice viitor scenariu și își va consolida relația cu omologii noștri britanici" a declarat președintele acestui organism consultativ al Uniunii Europene. Reprezentanți ai CESE au solicitat o poziție fermă a Uniunii Europene privind frontiera dintre Irlanda și și Irlanda de Nord, în condițiile unei  retragerii fără acord a Marii Britanii din Uniune. Acordul de retragere prevede un aşa-numit "backstop nord-irlandez", un mecanism care trebuie să prevină o frontieră dură pe insula Irlanda după Brexit. De altfel, Camera Comunelor s-a pronunţat ieri prin vot pentru negocieri cu UE care să înlocuiască dispoziţia privind backstop-ul cu aşa-numite  "aranjamente alternative".

            

A doua zi a sesiunii plenare a Comitetului Economic şi Social European a fost dedicată dezbaterii privind prioritățile președinției României la Consiliul Uniunii Europene, prezentate de premierul cabinetului de la București, Viorica Dăncilă. Președintele CESE a subliniat cât de important este ca, înaintea alegerilor europarlamentare din luna mai a acestui an, să se restabilească încrederea cetățenilor în viața politică. 


Luca Jahier: "Sper să fim capabili să contribuim pentru a da un discurs pozitiv, care să-i reapropie pe cetățeni de proiectul european și să restabilească încrederea acestora în sfera politică, să consolideze coeziunea și să combată tendințele populiste."

            

Motto-ul actualei președinții a Consiliului UE este "Coeziunea, o valoare comună europeană", iar președintele CESE a felicitat România pentru larga consultare publică pe baza căreia și-a stabilit prioritățile. De asemenea, Luca Jahier a subliniat că a venit momentul unor rezultate concrete, referindu-se nu numai la summitul de la Sibiu al șefilor de stat și de guvern ai statelor membre, unde va fi dezbătut viitorul Europei, ci și la alte dosare importante. Pe lângă Brexit, președintele CESE a ținut să menționeze negocierile privind cadrul financiar multianual, politica de coeziune, precum și problema migrației.



www.rri.ro
Publicat: 2019-01-30 11:02:00
Vizualizari: 1336
TiparesteTipareste