Gymnich la Bucureşti

gymnich la bucureşti Parteneriatul estic, ajuns la zece ani, situaţia din Venezuela, evoluţia situaţiei din Siria, relaţiile cu China, drept partener strategic al UE şi alte aspecte de importanţă europeană au fost discutate în prima reuniunea informală a miniştrilor ...

Parteneriatul estic, ajuns la zece ani, situaţia din Venezuela, evoluţia situaţiei din Siria, relaţiile cu China, drept partener strategic al UE şi alte aspecte de importanţă europeană au fost discutate în prima reuniunea informală a miniştrilor apărării și a miniştrilor de externe din statele membre, sub mandatul Preşedinţiei române a Consiliului UE, desfăşurată la începutul lunii februarie, la Bucureşti.  Gymnich este numele tip al unei astfel de întâlniri, organizate în concordanţă cu preşedinţia rotativă a Consiliului UE, încă din 1974. Numele provine de la locul unde acest tip de întâlniri s-a desfăşurat, la început, respectiv Castelul Gymnich, din Erftstadt, Germania.


Parteneriatul dintre Uniunea Europeană şi NATO este esenţial, el fiind consolidat în ultimii ani, iar întărirea apărării europene şi în acelaşi timp a cooperării UE-NATO este un motiv de mândrie, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini, la scurt timp după sosirea la Bucureşti. În prezent, domeniul apărării europene este considerat o avangardă a avansării și consolidării proiectului european, în special în contextul în care alianța tradițională dintre Europa și SUA este pusă tot mai mult sub semnul întrebării.


Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Federica Mogherini, a insistat asupra faptului că între țările membre există instituită o "abordare europeană" cu privire la cooperarea în materie de apărare comună şi cu privire la alte aspecte şi a precizat:  "Sunt încredinţată că vom reuşi să comunicăm eficient pe tema relaţiei cu China. În ultimii ani am discutat din ce în ce mai mult despre cooperarea UE-China, pe proiecte globale, precum bunăstarea globală şi schimbările climatice, lucrăm împreună pentru încheierea unui tratat nuclear cu Iranul. În acest peisaj mixt, plin de provocări şi oportunităţi, aceasta a fost o ocazie extraordinară pentru statele membre să facă schimb de informaţii, în primul rând, să-şi coordoneze abordările, între ele şi cu ţările candidate la aderare UE, aspect deosebit de important şi asta pentru că fiecare dintre ele au şi relaţii importante bilaterale cu ţările candidate şi cu China, pe diverse domenii. Rezultatul cel mai important al întâlnirii este exprimarea hotărârii tuturor statelor de a colabora eficient. Astăzi avem cea mai mare zonă de liber schimb, în urma acordului UE - Japonia, precum şi un parteneriat eficient."


Nu există nicio contradicție între dorința unor state membre de a coopera mai eficient și mai rapid în privința apărării europene și păstrarea unității europene în acest domeniu, a susținut Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Federica Mogherini, la finalul reuniunii.www.rri.ro
Publicat: 2019-02-06 11:48:00
Vizualizari: 418
TiparesteTipareste