Document de reflecţie privind o Europă mai durabila până în 2030

document de reflecţie privind o europă mai durabila până în 2030 Dezvoltarea durabila este un obiectiv fundamental al Uniunii Europene. Conceptul dezvoltării durabile are la baza trei componente: mediul încojurător, societatea şi economia.

Dezvoltarea durabila este un obiectiv fundamental al Uniunii Europene. Conceptul dezvoltării durabile are la baza trei componente: mediul încojurător, societatea şi economia.


Comisia Europeană a publicat un document de reflecție privind o Europă durabilă până în 2030,  ca rezultat  al dezbaterii privind viitorul Europei,  lansată prin Cartea albă a Comisiei din 2017. Documentul trece în revistă provocările cu care se confruntă Europa și prezintă scenarii pentru viitor. Pornind de la ceea ce s-a realizat în ultimii ani, scenariile evidențiază faptul că sunt necesare acțiuni suplimentare pentru ca UE și întreaga lume să asigure un viitor durabil în interesul bunăstării cetățenilor.


Lucrarea se concentrează asupra principalelor fundamente ale politicilor de tranziție la durabilitate, printre care se numără trecerea  la o  economie circulară, corectarea dezechilibrelor din sistemul alimentar, adaptarea sectorului energetic, a clădirilor și a mobilității la exigențele viitorului și garantarea faptului că această tranziție este echitabilă și nu lasă pe nimeni în urmă.  De asemenea, se are în vedere  sprijinirea sectoarelor care trebuie să stea la baza tranziției către o dezvoltare durabilă și printre care se numără educația, știința, tehnologia, cercetarea, inovarea și digitalizarea, finanțele, stabilirea prețurilor, impozitarea și concurența, comportamentul responsabil în afaceri, responsabilitatea socială a întreprinderilor și noile modele de afaceri, schimburile comerciale deschise și bazate pe norme, guvernanța și asigurarea coerenței politicilor la toate nivelurile. 


Jyrki Katainen, vicepreședinte pentru locuri de muncă, creștere, investiții și competitivitate, a declarat: "Acest document de reflecție încearcă să provoace discuții despre ceea ce ar putea face UE, statele membre, ceea ce ar trebui să facă sectorul privat și industria. Trebuie să investim mai mult în cercetare, dezvoltare, inovare, digitalizare, în special în domeniul inteligenței artificiale. Această inteligenţă artificială  va modela  societățile noastre, va îmbunătăți productivitatea, dar pentru a evita consecințele negative trebuie să acordăm atenție aplicării inteligentei artificiale  în domeniile serviciilor publice, sănătății, educației, optimizării consumului de energie etc."


Documentul de reflecție este însoțit de un set de anexe detaliate privind performanțele și măsurile adoptate recent de UE în legătură cu obiectivele de dezvoltare durabilă.



www.rri.ro
Publicat: 2019-02-12 10:34:00
Vizualizari: 1126
TiparesteTipareste