Medicamente mai sigure pentru europeni

medicamente mai sigure pentru europeni Uniunea Europeană îşi continuă eforturile pentru stoparea comercializării de falsuri farmaceutice pe teritoriul statelor membre.

Uniunea Europeană îşi continuă eforturile pentru stoparea comercializării de falsuri farmaceutice pe teritoriul statelor membre. Medicamentele falsificate sunt, cel mai adesea, uşor de confundat cu produsele originale, însă pot conţine substanţe active sau excipienţi cu un grad ridicat de toxicitate sau de o calitate inferioară. De asemenea, dozate în mod necorespunzător, ar putea avea efecte cu mult mai grave asupra pacientului decât medicamentele autentice.


O Directivă a Comisiei Europene, introdusă în 2011, îşi propune să combată fenomenul comercializării de medicamente falsificate. Mai multe măsuri pentru identificarea autenticităţii produselor farmaceutice au fost adoptate de către Executivul european. 


Cu detalii, Alexander Winterstein, purtător de cuvânt al Comisiei Europene: "Avem reguli noi referitoare la aplicarea tuturor caracteristicilor de securitate pentru medicamentele vândute în Uniunea Europeană. De acum înainte, industria producătoare de medicamente va trebui să integreze un cod de bare bidimensional şi un sigiliu pe cutiile medicamentelor. Va trebui ca medicii şi farmaciile, inclusiv farmaciile online, dar şi spitalele, să verifice autenticitatea medicamentelor înainte de a le da spre utilizare pacienţilor. Acesta este pasul final în implementarea Directivei privind medicamentele falsificate, din 2011, care îşi propune să garanteze siguranţa şi calitatea medicamentelor vândute în Uniunea Europeană."


Directiva Uniunii Europene privind medicamentele falsificate introduce o siglă comună pentru site-urile web ale farmaciilor şi ale comercianţilor cu amănuntul din mediul online. Aceştia sunt obligaţi să afişeze în mod vizibil şi clar logo-ul pe site-urile pe care le administrează. Logo-ul comun ar trebui să fie recunoscut pe întregul teritoriu al Uniunii Europene, precizând din ce ţară provine fiecare farmacie sau comerciant de medicamente în parte.


Directiva introduce şi normele privind importul de substanţe active. Aceste substanţe pot fi importate doar dacă sunt însoţite de o confirmare scrisă din partea autorităţii competente a ţării exportatoare. Confirmarea va atesta că standardele de calitate şi bunele practici în domeniul fabricării de medicamente sunt respectate. De asemenea, Uniunea Europeană reglementează tranzitul de medicamente pe teritoriul comunitar, în cazul în care produsele farmaceutice nu sunt destinate comercializării în statele membre. Orice suspiciune de potenţială falsificare ar putea opri traseul medicamentelor încă de la graniţele Uniunii.



www.rri.ro
Publicat: 2019-02-13 12:12:00
Vizualizari: 920
TiparesteTipareste