Acces securizat la datele privind sănătatea

acces securizat la datele privind sănătatea În prezent, statele membre au luat măsuri pentru asigurarea interoperabilității unor părți ale dosarelor de sănătate, cum ar fi fișele pacienților și prescripțiile electronice.

În prezent, statele membre au luat măsuri pentru asigurarea interoperabilității unor părți ale dosarelor de sănătate, cum ar fi fișele pacienților și prescripțiile electronice. Comisia Europeana duce mai departe aceste măsuri și propune ca statele membre să extindă această acțiune la trei noi părți ale dosarului de sănătate: testele de laborator, imaginile și rapoartele medicale de externare și rapoartele de imagistică. În plus, textul pune bazele specificațiilor tehnice necesare, care ar trebui utilizate pentru schimburile de dosare de sănătate. De asemenea, inițiativa vizează să creeze un cadru clar pentru dezvoltarea viitoare a acestei activități, stabilind principiile referitoare la schimbul de informații privind sănătatea peste granițele din interiorul UE și instituind un proces de guvernanță în care sunt implicate Comisia, statele membre și părțile interesate. 


Comisarul european pentru economie și societate digitală, Mariya Gabriel, a oferit mai multe amănunte: "Consultarea publică realizată în 2017 a demonstrat că mai mult de 80% dintre repondenți cred că schimbul de date despre sănătate poate să îmbunătăţească și va îmbunătăți tratamentele, ajutând, de asemenea, la prevenirea bolilor. În acelaşi timp, ei ar fi dispuşi să comunice altora datele despre sănătatea lor printr-o infrastructură securizată. În această situaţie, ce răspunsuri oferim noi, Comisia Europeană? Mai întâi, ne propunem să încurajăm statele membre să își continue activitatea de digitizare a dosarelor electronice în colaborare cu numeroșii participanți din sector. Apoi, vorbim despre necesitatea definirii de domenii prioritare pentru digitizarea dosarelor medicale. Acestea sunt în total cinci: dosarul de sănătate al pacientului, rețetele electronice, rezultatele analizelor de laborator, rapoartele de imagini medicale și rapoartele de externare."


Posibilitatea schimbului transfrontalier de dosare de sănătate va ajuta cetățenii să beneficieze de o asistență medicală mai bună. De exemplu, se poate obține istoricul medical al unei persoane, ceea ce este important în cazul unui accident sau în cazul în care, în străinătate, este necesară acordarea de asistență medicală neplanificată. Ulterior, după întoarcerea acasă a cetățeanului respectiv, fișele de tratament din străinătate pot fi integrate în dosarul de sănătate existent. Mai mult, schimbul de dosare de sănătate va fi deosebit de benefic pentru sistemele de sănătate, deoarece va permite accesul la testele de laborator sau radiologice recente ale pacienților. Acest lucru va ajuta un spital dintr-un alt stat membru să nu mai repete testele respective, să nu irosească timpul pacienților și să-și reducă costurile. Astfel, sistemele de sănătate ar putea fi mai eficiente și mai sustenabile. 


În plus, pe măsură ce dosarele electronice de sănătate vor deveni mai interoperabile la nivel internațional, vor deveni disponibile mai multe date, care vor sprijini integrarea unor sisteme de inteligență artificială (IA) ce pot contribui la luarea deciziilor în domeniul medical.


www.rri.ro
Publicat: 2019-02-15 11:33:00
Vizualizari: 1746
TiparesteTipareste