Retrospectiva săptămânii 10.02 - 16.02.2019

retrospectiva săptămânii 10.02 - 16.02.2019 Sumar: Buget 2019 / Statistici economice / Polemici Parlament - BNR / Politică şi anticorupţie / Preşedinţia românească a Consiliului UE / Performanţă sportivă

Buget 2019

Intrată, deja, în a doua jumătate a lui februarie, România are, în sfârşit, buget de stat pentru 2019. Majoritatea guvernamentală PSD-ALDE, cu sprijinul UDMR, a trecut, vineri, prin Parlament, fără să-l amendeze semnificativ, proiectul promovat de Executiv. Construcţia bugetară este realizată pe o creştere economică de 5,5%, un deficit de 2,76 procente şi un PIB de peste o mie de miliarde de lei (echivalentul a peste 200 de miliarde de euro). Privilegiate, afirmă guvernanţii, vor fi sănătatea, educaţia şi investiţiile. Preşedintele Klaus Iohannis susţine, în schimb, că bugetul este 'făcut pe picior si bazat pe estimări economice nerealiste'. Şeful statului a atras atenţia că acesta nu este bugetul conducerii social-democrate, ci al României şi a denunţat, mai ales, diminuarea bugetelor instituţiilor din domeniul securităţii naţionale, pe care o califică drept un demers iresponsabil.


Statistici economice

Avansul economiei româneşti a încetinit la 4,1% în 2018, de la 7% în anul precedent, potrivit estimărilor semnal publicate, joi, de Institutul Naţional de Statistică. Datele arată o creştere a Produsului Intern Brut inferioară estimărilor Comisiei Naţionale de Prognoză, care indicau un avans de 4,5% pentru economia românească în 2018. Comisia Europeană a arătat, recent, în previziunile economice intermediare de iarnă, că boom-ul economic care a început în România în anul 2017 s-a temperat în 2018. Creşterea reală a Produsului Intern Brut s-a redus de la 7% în 2017 la un nivel estimat la 4% în 2018, preciza Executivul comunitar.


Polemici Parlament - BNR

Guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu, a dat asigurări că nu există nicio abatere a indicatorului ROBOR de la nivelul real al pieţei. La audierile de marţi din comisiile Economică şi de Buget-finanţe din Senat, el a explicat că, acum, nivelul ROBOR - principalul indice în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei -  nu poate varia decât în intervalul 1,5 - 3,5%, deoarece acestea sunt valorile la care BNR poate atrage depozitele băncilor. Pe de altă parte, preşedintele Comisiei economice a Senatului, liberal-democratul Daniel Zamfir, a acuzat faptul că sectorul bancar din România are cel mai scăzut grad de intermediere financiară din Uniunea Europeană, iar profitabilitatea sa e dublă faţă de media continentală. Disputele dintre Zamfir şi Isărescu s-au intensificat după ce, în ianuarie, moneda naţională, leul, a atins, câteva zile la rând, minime istorice în raport cu moneda unică europeană. Tot atunci, ROBOR s-a apropiat de trei procente, împovărându-i suplimentar pe românii cu rate la bănci.


Politică şi anticorupţie

Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie clarificarea rapidă a situaţiei dosarului deschis pe numele fostului procuror-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi. Şeful statului afirma că aceasta Secţie nu trebuie să fie un instrument politic de anchetă şi intimidare a magistraţilor şi procurorilor. La rându-i, opoziţia de dreapta a calificat dosarul drept o operaţiune de poliţie politică, orchestrată la ordinul Puterii de la Bucureşti. D-na Kovesi a fost ciitată, în calitate de suspect, pentru infracţiunea de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă. Ea a declarat că este nevinovată şi că nu este o coincidenţă faptul că a fost citată chiar înainte de a merge la Bruxelles, în faţa eurodeputaţilor, pentru audierea în vederea ocupării funcţiei de procuror-şef european, la care presa o creditează drept favorită. Denunţătorul ei e fostul parlamentar social-democrat Sebastian Ghiţă, protagonist al câtorva dosare de corupţie şi, în prezent, fugar în Serbia vecină.


Preşedinţia românească a Consiliului UE

Statele membre ale Uniunii Europene s-au angajat, marţi, să consolideze cadrul de supraveghere a instituţiilor financiare, pentru a găsi cele mai bune soluţii privind combaterea spălării banilor. Preşedinţia română a Consiliului UE a fost invitată să iniţieze, cât mai curând posibil, negocieri cu Parlamentul European pentru întregul pachet legislativ pe această temă. Potrivit corespondentei Radio România  la Bruxelles, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, care a prezidat reuniunea ECOFIN, a subliniat că regulile privind combaterea spălării banilor vor fi pe deplin implementate în toate statele membre ale Uniunii.


Performanţă sportivă

Echipa feminină de tenis a României a urcat trei poziţii şi se află pe locul al cincilea în clasamentul FedCup, dat publicităţii de Federaţia internaţională (ITF). Saltul survine după victoria din deplasare, în faţa Cehiei, deţinătoarea trofeului, care se menţine pe prima poziţie. Franţa, viitoarea adversară a României în semifinalele Fed Cup, se află în continuare pe 4. Româncele au întrecut Cehia cu 3-2, prin punctele obţinute de Simona Halep, victorioasă în ambele partide de simplu, şi de perechea Irina Begu/Monica Niculescu. Mihaela Buzărnescu a pierdut cele doua partide disputate la simplu. România va întâlni Franţa în deplasare, pe 20 şi 21 aprilie, aceasta fiind a doua sa prezenţă în careul de aşi al competiţiei, după ediţia din 1973. 



www.rri.ro
Publicat: 2019-02-16 09:04:00
Vizualizari: 1192
TiparesteTipareste