"Dialoguri secrete”, un nou volum de Ioana Pârvulescu

"dialoguri secrete”, un nou volum de ioana pârvulescu Ioana Pârvulescu, laureată, în 2013, a Premiului Uniunii Europene pentru literatură, a publicat recent un nou volum: "Dialoguri secrete". Apărut la Editura Humanitas, cu desene de Mihai Coșulețu

Ioana Pârvulescu, laureată, în 2013, a Premiului Uniunii Europene pentru literatură, a publicat recent un nou volum: "Dialoguri secrete". Apărut la Editura Humanitas, cu desene de Mihai Coșulețu, volumul a fost declarat și bestseller al Târgului Internațional Gaudeamus 2018. Pentru acest volum, scriitoarea a ales 37 de autori din marea bibliotecă a lumii, de la Homer și Platon până la Ionesco, Cioran, N. Steinhardt și Mircea Cărtărescu și a încercat să-i citească făcând apel la toată prospeţimea ei de cititor, ca și cum aș face-o pentru prima dată. La finalul lecturilor, Ioana Pârvulescu declară că a fost recucerită de cărţile respectivilor scriitori datorită actualităţii lor şi câtorva detalii care schimbă totul. "Punctul de pornire este întotdeauna o rugăciune din cărțile lor, iar comentariul liber prin care m-am legat de acestea trece firesc de la literatură la viață. Literatura este locul în care intimitatea se dezvăluie. În această carte, cortina se ridică de pe cuvintele spuse în mare taină: scriitorii se roagă (în pagini de jurnal) și personajele lor se roagă (în ficțiune). Adunate laolaltă, cuvintele cele mai sincere și mai puternice li se transformă într-un teribil spectacol al omenescului, în momente pline de dramatism" scrie Ioana Pârvulescu despre "Dialoguri secrete".


 Criticul Tania Radu a menţionat, cu ocazia lansării volumului două dintre calităţile esenţiale ale cărţii: delicateţea şi încărcătura ei de îndemn.  "Aş dori să mă opresc asupra profilului unic al Ioanei Pârvulescu în literatura română. A început prin a fi istoric literar, a devenit eseist, apoi prozator, şi acum practică toate aceste genuri la acelaşi nivel şi stabilind legături între ele. Este un tip de scriitor foarte rar întâlnit în zilele noastre. În privinţa acestui volum, Ioana ne-a avertizat că s-a lăsat dusă de firul naraţiunii, de plăcerea de a povesti, dar pentru noi nu este o noutate. Eu am avut o imensă surpriză citind cartea, am fost puţin descumpănită de titlul neutru, Dialoguri secrete, ştiind că este o carte despre rugăciunile scriitorilor şi ale personajelor, dar pe urmă mi-am dat seama că titlul nu face decât să dilueze intensitatea unei apariţii excepţionale în literatura română de astăzi."                                                                                                                     


Deși rugăciunea este un moment liric sau dramatic, cartea a ieșit preponderent epică. "Adevărul este că îmi place să povestesc. Fie și cărțile din bibliotecă, fie și viețile bieților oameni, viețile eroicilor oameni care le-au scris. Precum și, iată, dialogurile lor secrete", a spus Ioana Pârvulescu despre "Dialoguri secrete". "Eu am încercat să recitesc biblioteca personală. Asta am făcut, am luat cărţi din biblioteca personală şi le-am citit din alt unghi. Cândva am visat să realizez o antologie a personajelor pe care toată lumea, critici, cititori, le neglijează. Personajele acelea pe care de regulă le uităm. Şi pentru că la această lansare au venit şi mulţi studenţi de-ai mei, voi da un exemplu din romanul Enigma Otiliei de G. Călinescu. Cine se gândeşte la servitoarea Marina din Enigma Otiliei? Cu această intenţie am pornit, să recitesc bibiloteca lumii, oprindu-mă la tot felul de personaje neglijate, dar pe care autorul le-a pus acolo pentru că îşi au rostul. În general, mi se pare că trebuie să recitim, şi pentru a reciti cu sens, cred că trebuie să ai un fir. De data aceasta, firul pe care mi l-am ales a fost dat de rugăciunile personajelor literare. Şi una dintre rugăciunile care m-a şocat la vremea când am citit-o poate fi găsită în Război şi Pace, este de fapt rugăciunea lui Platon Karataev, şi el un personaj de regulă trecut cu vederea. M-am oprit la această rugăciune când eram studentă şi n-am înţeles-o. De la această mică rugăciune şi de la altele asemănătoare a pornit volumul."   


Ioana Pârvulescu predă literatură română modernă la Facultatea de Litere din Bucureşti. A fost timp de 18 ani redactor la România literară, unde a scris săptămânal. La Editura Humanitas a iniţiat şi coordonat colecţia "Cartea de pe noptieră". Alfabetul doamnelor (1999), Prejudecăţi literare (1999), Întoarcere în Bucureştiul interbelic (2003, ediţia a doua, 2007), În intimitatea secolului 19 (2005), În Ţara Miticilor (2007, ediţia a doua, adăugită, 2008), Întoarcere în secolul 21 (2009), Viaţa începe vineri (2009), Cartea întrebărilor (2010), Lumea ca ziar. A patra putere: Caragiale (2011), Viitorul începe luni (2012) sunt cărţile publicate de Ioana Pârvulescu. Romanul "Viaţa începe vineri" a apărut în 2011 în limba suedeză şi este în curs de traducere în alte cinci limbi europene. 


www.rri.ro
Publicat: 2019-02-18 14:22:00
Vizualizari: 1076
TiparesteTipareste