100 de zile până la alegerile europene

100 de zile până la alegerile europene Parlamentul European a organizat recent, la nivelul Uniunii, dar şi al statelor membre, conferinţe de presă dedicate celor 100 de zile până la următoarele alegeri europene.

Parlamentul European a organizat recent, la nivelul Uniunii, dar şi al statelor membre, conferinţe de presă dedicate celor 100 de zile până la următoarele alegeri europene. 


Între 23 şi 26 mai, 373 de milioane de europeni din 27 de state membre îşi vor putea da votul pentru alegerea membrilor Parlamentului European şi pentru a decide direcţia în care se va îndrepta, pe viiitor, Uniunea Europeană. 23,4 milioane dintre aceştia vor putea vota pentru prima dată. A ţinut să precizeze, la începutul conferinţei de la Strasbourg, Jaume DUCH GUILLOT, director general pentru comunicare şi purtător de cuvânt al PE:

"Au trecut 40 de ani de la primele alegeri directe pentru PE. Este o adunare trans-naţională unică aleasă prin vot universal direct. Dar mai sunt doar două luni până se încheie actuala legislatură şi 200 de dosare legislative sunt în aşteptare/ nerezolvate, inclusiv cel privind votul pentru ratificarea retragerii Marii Britanii. Ultima sesiune plenară se va desfăşura între 15 şi 18 aprilie. Şi, desigur, mai sunt mai puţin de 40 de zile până la 29 martie, când este programată ieşirea din UE a Marii Britanii. Aceste alegeri sunt în mod special importante. În comparaţie cu alegerile din 2014, situaţia politică este diferită. Acum 5 ani, nu vorbeam despre Brexit, acum 5 ani nu era vorba despre Donald Trump, sau în niciun caz nu în calitate de preşedinte al Statelor Unite, nu vorbeam în felul în care vorbim acum despre influenţa Rusiei, despre situaţia din Turcia, nu vorbeam despre dezinformare, deşi, evident, ea exista deja; acest fenomen al ştirilor false - fake news nu căpătase importanţa de acum. Subiectul alegerilor europene este prezent, de câteva luni, în dezbaterile publice la o intensitate fără precedent".


De asemenea, cantitatea de informaţii despre alegeri în presă este net superioară în comparaţie cu campania trecută. Concret, în octombrie 2018 era la acelaşi nivel cu cel din martie 2014, cu două luni, deci, înainte de alegerile de acum 5 ani. Interesul este confirmat şi de ultimul Eurobarometru, publicat în septembrie. 41 la sută din europeni (UE 27) cunoşteau perioada în care au loc alegerile şi 51 la sută dintre aceştia s-au declarat interesaţi de alegeri. România are cifre mai bune decât media europeană. 53 la sută dintre români cunoşteau perioada şi 57 la sută se declarau interesaţi.


Viitoarea configuraţie a PE, după ieşirea Marii Britanii, va avea 705 locuri, faţă de 751, în prezent. După Brexit, România va primi un loc în plus, deci vom avea 34 de deputaţi europeni.


Parlamentul European a creat un site oficial cu toate detaliile practice, unde cetăţenii pot găsi informaţii despre cum, unde şi în ce condiţii pot vota, în ţara lor sau într-un alt stat membru. Site-ul este alegerile-europene.eu. Un alt instrument lansat de PE este campania dedataastavotez.eu, o campanie despre importanţa participării la vot, care se adresează în special tinerilor. O platformă cu informaţii este Ce face Europa pentru mine, în care cetăţenii pot găsi informaţii despre proiectele europene şi despre impactul deciziilor europene în viaţa lor de zi cu zi.



www.rri.ro
Publicat: 2019-02-20 11:59:00
Vizualizari: 1074
TiparesteTipareste