Jurnal românesc - 20.02.2019

jurnal românesc - 20.02.2019 Reprezentanţii Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene şi ai Parlamentului European au ajuns la un acord informal cu privire la un regulament care va spori securitatea cărţilor de identitate ale cetăţenilor UE.

Reprezentanţii Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene şi ai Parlamentului European au ajuns la un acord informal cu privire la un regulament care va spori securitatea cărţilor de identitate ale cetăţenilor UE. Potrivit acestuia, noile cărţi de identitate urmează să aibă forma unui card de credit, vor include o zonă de citire optică, o fotografie şi două amprente digitale ale titularului, stocate în format electronic pe un cip contactless şi vor respecta standardele minime de securitate stabilite de Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale. De asemenea, cărţile de identitate vor indica codul de ţară al statului membru emitent, în interiorul unui steag al UE şi vor avea o perioadă minimă de valabilitate între 5 şi 10 ani. "Noile norme privind standardele de securitate pentru documentele de identitate ne vor permite să depistăm mai uşor cazurile de fraudare şi de furt de identitate, îngreunând acţiunile teroriştilor şi infractorilor şi facilitând totodată libera circulaţie a călătorilor de bună-credinţă", a transmis ministrul de interne, Carmen Dan. Modificările vor fi transmise reprezentanţilor permanenţi ai statelor membre la Uniunea Europeană, spre confirmare în numele Consiliului, şi ar urma să intre în vigoare la doi ani de la adoptare.


Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, s-a întâlnit la sediul Ambasadei României din Canberra cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Australia și Noua Zeelandă. La recepție, cei mai valoroși români din capitala australiană au primit distincții simbolice din partea statului român. Ministrul Intotero și ambasadorul Nineta Bărbulescu au prezentat prioritățile președinției României la Consiliul UE, iar reprezentanții românilor și-au manifestat interesul față de proiectele și programele MRP în domeniul educației. De asemenea, la sediul misiunii diplomatice a României a fost vernisată și expoziția de artă @Pacifica Romania, în cadrul căreia au fost prezentate lucrări ale artistului român Radu Buema, ce prezintă impactul schimbărilor climatice. Ministrul român s-a întâlnit şi cu oficiali ai guvernului australian, care au apreciat contribuția comunității românești în societatea și economia ţării lor şi au salutat implicarea MRP în combaterea traficului de persoane și a sclaviei moderne, precum și politicile României privind egalitatea de șanse între femei și bărbați. Vizita ministrului Elena Intotero în Australia și Noua Zeelandă se desfășoară până pe 25 februarie și include întâlniri cu românii și premierea celor mai reprezentativi membri ai comunității românești din Sydney, Brisbane, Auckland și Wellington.


10 studenţi de la Politehnica Bucureşti şi 10 de la Universitatea Technion din Tel Aviv vor lucra timp de 10 săptămâni pentru a crea soluţii high tech pentru companii care activează în România, a declarat ambasadorul Israelului la Bucureşti, David Saranga. Diplomatul a afirmat că iniţiativa face parte din ceea ce numeşte "diplomaţie economică" al cărei scop este de a crea parteneriate, iar România a fost a doua ţară aleasă să participe în proiect, după Germania. "De ce România? Răspunsul este foarte simplu. În primul rând, datorită relaţiilor noastre bilaterale bune. În al doilea rând, datorită potenţialului care există aici în domeniul creşterii economice, al inovării, al high-tech iar al treilea motiv este capitalul uman", a explicat ambasadorul israelian. Managerul proiectului Daniel Rosner a explicat că munca tinerilor va fi prezentată, în cadrul unei gale, pe 20 mai, la Teatrul Naţional Bucureşti şi în septembrie, la Tel Aviv. Ambasadorul Saranga a amintit şi de comunitatea de aproximativ 400.000 de cetăţeni israelieni cu origini româneşti. "Israelul este ceea ce este şi datorită românilor care au imigrat în Israel. Înseamnă şi că România are o contribuţie la succesul Israelului", a mai spus David Saranga.



www.rri.ro
Publicat: 2019-02-20 12:00:00
Vizualizari: 719
TiparesteTipareste