Acord pe directiva europeană pentru drepturile de autor

acord pe directiva europeană pentru drepturile de autor Acordul obţinut de România pentru dosarul Dreptului de autor în Piaţa Unică Digitală a fost validat de statele membre UE.

Statele membre UE au validat, miercuri, acordul politic privind reforma drepturilor de autor obţinut cu Parlamentul European de către România, ţară care deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Acesta este un nou pas important în adoptarea Directivei Dreptul de Autor în Piaţa Unică Digitală, un act legislativ care constituie, în prezent, unul dintre cele mai dificile dosare în discuţie la nivel european. Ministrul român al Culturii, Valer-Daniel Breaz explică:  "Discuţiile privind necesitatea unei astfel de directive au pornit de la nemulţumirile celor ce erau producători de muzică, de film, de teatru, de orice altceva, care la un moment dat nu puteau să beneficieze de o remunerare, de nişte drepturi de autor corecte pentru operele acestora. N-a fost simplu. Directiva va avea un impact major atât pentru creatori, ale căror drepturi trebuie să fie pe deplin respectate, cât şi pentru cetăţenii europeni, care trebuie să profite de beneficiile aduse de Piaţa Unică Digitală", a punctat ministrul Breaz  


"Aş putea spune că cetăţenii europeni vor avea acces la o ofertă mai bogată de conţinut cultural online şi materiale educaţionale, precum şi la ştiri fiabile şi de calitate. Directiva va avea un impact pozitiv asupra unei largi categorii de actanţi, ca, de exemplu, editori de presă, instituţii culturale, instituţii de învăţământ, artişti, interpreţi, creatori şi profesionişti din domeniul culturii. Proiectul de directivă abordează o gamă largă de chestiuni, care pot fi împărţite în trei categorii. Una dintre ele vizeaza adaptarea excepţiilor în materie de drepturi de autor la mediul digital şi la cel transfrontalier. O altă categorie se referă la îmbunătăţirea practicilor de acordare a licenţelor pentru a se asigura un acces mai larg la conţinut. 

În acest sens, directiva prevede norme care facilitează exploatarea operelor care au încetat să fie comercializate, emiterea de licenţe colective cu efecte extinse şi obţinerea drepturilor pentru filme prin intermediul platformelor video la cerere. O a treia categorie are legătură cu realizarea unei pieţe funcţionale a drepturilor de autor. Directiva introduce un nou drept pentru editorii de presă în ceea ce priveşte utilizarea digitală a publicaţiilor lor de presă. Autorii operelor incluse în publicaţiile de presă în cauză vor avea dreptul la o cotă din veniturile obţinute de editorii de presă rezultate din acest nou drept. În ceea ce priveşte platformele de partajare de conţinut online, directiva clarifică cadrul juridic. Aceste platforme vor trebui, în principiu, să obţină o licenţă pentru operele protejate prin drepturi de autor încărcate de utilizatori, cu excepţia cazului în care sunt îndeplinite anumite condiţii prevăzute în directivă. Pentru ca acordul sa intre in vigoare, este necesar votul în Comisia JURI a Parlamentului European, un vot în şedinţa plenară a Parlamentului European şi, apoi, adoptarea în cadrul Consiliului UE."



www.rri.ro
Publicat: 2019-02-21 11:43:00
Vizualizari: 773
TiparesteTipareste