Doi noi miniştri în cabinetul Dăncilă

doi noi miniştri în cabinetul dăncilă Tensiunile între Preşedinţie şi Guvernul român în privinţa miniştrilor transporturilor, respectiv dezvolării regionale, au luat sfîrşit odată cu semnarea de către şefului statului a decretelor de numire în funcţie.

Preşedintele român Klaus Iohannis a semnat, joi, decretele de numire în funcţia de ministru al dezvoltării regionale şi de vice-premier a lui Daniel Suciu, respectiv a lui Răzvan Cuc pentru Ministerul Transporturilor. De această dată, decizia şefului statului a fost promptă, decretele de numire a noilor miniştri PSD  fiind semnate  şi publicate în Monitorul Oficial, la mai puţin de 24 de ore de când premierul Viorica Dăncilă a trimis nominalizările. Decretele au fost semnate  exact în ziua în care a expirat interimatul la ambele ministere deţinut de ministrul fondurilor eueropene Rovana Plumb, la transporturi, respectiv, de ministrul de finanţe Eugen Teodorovici, la Dezvoltare regională. 


Odată cu acceptarea noilor propuneri,  guvernul PSD -ALDE condus de Viorica Dăncilă este acum complet. Amintim că discuţiile privind numirea de noi titulari la cele două portofotolii datează încă din noiembrie trecut, când premierul a dorit să facă o amplă remaniere guvernamentală. Viorica Dăncilă declarase atunci, că remanierea este menită să îmbunătăţească prestaţia echipei guvernamentale, inclusiv în perspectiva preluării de către România, la 1 ianuarie 2019, a preşedinţiei rotative a Consiliului UE. In noiembrie 2018, şeful statului a acceptat şase dintre cele opt propuneri făcute de social-democraţi pentru diverse portofolii remaniate, respingând însă nominalizarea ministrului muncii Lia Olguţa Vasilescu la Transporturi şi pe cea a lui Ilan Laufer la Ministerul Dezvoltării Regionale. Ulterior, social-democraţii au mai făcut propuneri pentru cele două portofolii, dar de fiecare dată  ele au fost respinse de Klaus Iohannis care considera că aceştia nu ar avea pregătirea şi experienţa necesare. 


PSD l-a acuzat pe preşedinte că blochează activitatea guvernului, prin refuzurile sale repetate de numire a noilor miniştri pentru aceste portofolii. Este vorba de Lia Olguţa Vasilescu mai intâi la transporturi şi apoi la dezvoltare regională, respectiv trezorierul PSD, Mircea Drăghici, la transporturi. Într-un final, săptămâna trecută cei doi și-au retras candidaturile. Odată cu semnarea decretelor de numire de către şeful statului,  social-democratul Razvan Cuc revine în guvern după ce a mai condus Ministerul Transporturilor în timpul premierilor Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose. El a fost ales deputat în 2016. In schimb Daniel Suciu, este la prima funcţie în executiv. A fost ales deputat în 2012, iar în februarie anul trecut a devenit liderul Grupului parlamentar social-democrat din Camera Deputaţilor.


www.rri.ro
Publicat: 2019-02-22 11:44:00
Vizualizari: 1008
TiparesteTipareste