Sezonul România-Franţa 2019

sezonul românia-franţa 2019 Proiectul de diplomaţie publică denumit generic "Sezonul România-Franţa" include 410 proiecte, decise de cele două echipe în comun.

Proiectul de diplomaţie publică denumit generic "Sezonul România-Franţa" include 410 proiecte, decise de cele două echipe în comun, ceea ce înseamnă aproximativ şase sute de date de evenimente desfăşurate în 84 de localităţi din Franţa şi în 36 de localităţi din România. O proporţie semnificativă dintre acestea sunt evenimente propriu-zis culturale - artele scenei, arte vizuale, arte contemporane sau patrimoniale -, dar şi conferinţe, dezbateri sau forme specifice ale manifestării culturii contemporane în domeniul industriilor creative. 


Ne oferă detalii Andrei Ţărnea, comisarul general al Sezonului România-Franţa: "Vocaţia sezonului este, în primul rând, o relansare a dialogului social. În acest caz, nu vorbim despre cultură ca produs. Vorbim despre cultură ca fenomen de societate, ca fenomen care defineşte o societate, indiferent de faptul că ne raportăm la societatea românească sau la cea franceză, sau la acel punct de întâlnire între cele două, care face obiectul propriei sale culturi. Este vorba de cultura exilului, a opţiunii într-o ţară terţă, care adesea pare unidirecţională, dinspre România spre Franţa. Asta, fiindcă uităm cât de mult a însemnat prezenţa franceză în România, fie temporară, fie de durată, şi cât de puternic a fost influenţată România de cultura franceză. Aş spune, atunci, că ne uităm la acel punct de întâlnire care marchează trecutul relaţiilor româno-franceze şi la ceea ce face astăzi apropierea româno-franceză în materie de idei, principii şi valori."


Sezonul cultural româno-francez promovează, în 2019, arta contemporană. Numele artistul român Mircea Cantor a fost menţionat în presa de specialitate franceză pentru expoziţia "Vânătorul de imagini" de la Paris, în care muzica electro-folk întâlneşte grafica jocurilor video ale anilor '80. Dar şi arta patrimonială românească se bucură de un succes neaşteptat într-unul dintre cele mai mari oraşe ale Franţei. 


Revine la microfon Andrei Ţărnea: "La Lyon, este o expoziţie patrimonială extrem de importantă, care se uită la câteva secole de artă iconografică românească, în mod specific la icoane de influenţă post-bizantină, care explorează fenomenul icoanelor atât în ceea ce înseamnă arta bisericească, în sensul de mare artă, cât şi forma sa vernaculară, cu icoanele pe sticlă şi cele pictate în case ţărăneşti. Acest dialog între stiluri şi tehnici amestecă atât stilul occidental, de influenţă germanică (fie pe filieră transilvanică, fie pe filieră italiană sau poloneză), cu influenţele grecească şi slavă, dar şi cu specificul ţărilor româneşti. Ele se întâlnesc, după secolele XVI-XVII, sub această formă tipică pentru arta iconografică post-bizantină ortodoxă, foarte puţin cunoscută în această formă vernaculară în Occident. Ultimul mare eveniment din cadrul Sezonului în Franţa va avea loc la Musée du Louvre, pentru patru luni de expoziţie magistrală - o primă expoziţie după aproape 75 de ani într-unul dintre principalele muzee de artă ale lumii, în care vom avea o mare expoziţie de artă post-bizantină românească, centrată de data aceasta pe ţesături patrimoniale."


Atât miza României, cât şi a Franţei, este aceea de a crea, prin intermediul Sezonului în desfăşurare, o nouă ambiţie pentru cooperare, pentru imaginaţie comună de durată. Cele opt luni evenimente, care se vor încheia pe 14 iulie, ar putea reprezenta punctul de plecare pentru colaborarea dintre organizaţii, instituţii culturale, asociaţii, artişti şi autori, instituţii de cultură sau de educaţie. 


www.rri.ro
Publicat: 2019-02-25 14:36:00
Vizualizari: 748
TiparesteTipareste