Brânza lituaniană "Džiugas", viitoare indicație geografică protejată

brânza lituaniană "džiugas", viitoare indicație geografică protejată Brânza "Džiugas", unul dintre produsele alimentare simbolice ale Lituaniei, mai face un pas în obținerea protecției juridice a denumirii

Brânza "Džiugas", unul dintre produsele alimentare simbolice ale Lituaniei, mai face un pas în obținerea protecției juridice a denumirii pe care, de facto, o poartă prin publicarea, prin decizie[1] a Comisiei Europene, în penultima săptămână a lui ianuarie 2019, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, a cererii de înregistrare a acestei denumiri.


Astfel, în termen de trei luni de la publicarea în Jurnalul Oficial, pot fi depuse actele de opoziție de către orice persoană fizică sau juridică interesată în condițiile prevăzute de Regulamentului (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 noiembrie 2012 privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare [2].


"Džiugas" este o brânză cu maturare îndelungată, produsă numai din lapte de vacă obținut în perioada de pășunat și care prezintă cei mai buni indicatori organoleptici și microbiologici. Este totodată o brânză cu pastă tare și un conținut de grăsime mediu, produsă din lapte de vacă standardizat, pasteurizat și închegat cu enzime, coagulul și masa brânzei fiind supuse ulterior unui proces special de prelucrare și maturare. Această brânză este produsă în localitatea Telšiai, aflată în județul Telšiai, situat pe platourile înalte din Žemaitija, din nord-vestul Lituaniei, iar de numele ei se leagă o legendă străveche potrivit căreia Džiugas era un conducător militar din Žemaitija, al cărui secret consta în consumarea unei brânze pe care o păstra în pivnița fermei sale și care îi dădea puteri extraordinare.


Brânza "Džiugas" a fost descrisă și în Good cheese 2013-2014, o revistă dedicată brânzeturilor, precum și într-o carte publicată în 2015 referitoare la brânzeturile din întreaga lume, a câștigat numeroase premii în Lituania, dar și pe plan internațional, și este brânza care, în 2013, a fost oferită în dar de președintele Lituaniei, Dalia Grybauskaitė, cancelarului german, Angela Merkel pentru victoria sa în alegerile pentru Bundestag.


Pentru detalii, consultați: DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE A COMISIEI

(Ana Maria Georgescu, Șef Biroul Revizie, Institutul European din România)


[1] JO C 28, 23.1.2019, p. 3.

[2] JO L 343, 14.12.2012, p. 1.www.rri.ro
Publicat: 2019-02-25 13:25:00
Vizualizari: 788
TiparesteTipareste