Fondul European pentru Pescuit şi Afaceri Maritime, sprijin pentru pescarii din Pojejena

fondul european pentru pescuit şi afaceri maritime, sprijin pentru pescarii din pojejena FEPAM este unul dintre cele cinci fonduri structurale și de investiții europene, care se completează reciproc și își propun să creeze condițiile necesare redresării economice a UE, generând creștere și locuri de muncă.

FEPAM este unul dintre cele cinci fonduri structurale și de investiții europene, care se completează reciproc și își propun să creeze condițiile necesare redresării economice a UE, generând creștere și locuri de muncă.


Fondul sprijină operatorii în tranziția către un pescuit durabil, ajută comunitățile din zonele de coastă să își diversifice economiile, finanțează proiecte care creează noi locuri de muncă și îmbunătățesc calitatea vieții în regiunile de coastă ale Europei.


Fondul este utilizat pentru a cofinanța proiecte, completând resursele din bugetul național. Fiecărui stat membru i se alocă o parte din bugetul acestui fond, în funcție de importanța industriei pescuitului din țara respectivă. Ulterior, autoritățile naționale întocmesc un program operațional în care precizează cum intenționează să cheltuiască banii alocați. După ce Comisia aprobă programul, autoritățile naționale decid ce proiecte vor fi finanțate.


Aşa s-a întâmplat şi cu proiectul depus de administraţia locală din comuna cărăşană Pojejena. Acolo se va amenaja un un spaţiu în care pescarii să poată să-şi repare bărcile. Este vorba de proiectul "Construire şi dotare adăpost pescăresc în comuna Pojejena", în valoare de 1.381.065 de lei. 


Primarul Mira Radovancovici, spune că solicitarea a venit din partea localnicilor care se ocupă cu pescuitul:

"Administraţia locală din Pojejena va amenaja un spaţiu în care pescarii din comună să-şi poată repara bărcile. Primăria a obţinut suma maximă ce se atribuie prin acest program finanţat prin Fondul european pentru pescuit şi afaceri maritime. Valoarea totală a finanţării este de 250 de mii de euro. Vis-a-vis de primărie se va amenaja acest adăpost pescăresc, unde se pot repara şi vopsi bărci. Acesta va cuprinde şi un mic restaurant. După finalizare, o să predăm investiţia unei asociaţii de pescari".


Data de finalizare a operaţiunii sau data prevăzută pentru încheierea fizică sau punerea în aplicare integrală a proiectului este 24 iulie 2020.


În această perioadă, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Direcția Generală de Pescuit - Autoritatea de Management pentru Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime organizează o nouă serie de evenimente de informare despre această sursă de finanţare.


Primul eveniment a avut loc săptămâna trecută, la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură, dar vor mai fi întâlniri la Sâmbăta de Sus, Iași, Oradea, Borșa, Băile Olănești şi Tulcea.


În cadrul acestor evenimente, beneficiarii/potențialii beneficiari/publicul interesat vor afla detalii cu privire la măsurile finanțate din Fondul European de Pescuit și Afaceri Maritime. Proiectele pot cuprinde: investiții productive în acvacultură, diversificarea veniturilor și noi forme de venit, măsuri de marketing, porturi de pescuit, locuri de debarcare, centre de licitații și adăposturi - investiții menite să îmbunătățească infrastructura porturilor de pescuit și a halelor de licitații sau a locurilor de debarcare, investiții pentru construirea sau modernizarea adăposturilor pentru îmbunătățirea siguranței pescarilor, investiții în instalațiile de colectare a deșeurilor, inovare şi aşa mai departe.


În concluzie, Fondul European de Pescuit și Afaceri Maritime oferă sprijin pentru dezvoltarea durabilă în cadrul sectoarelor pescuitului și acvaculturii și pentru conservarea mediului marin, precum și pentru încurajarea creșterii economice și crearea de locuri de muncă în comunitățile costiere.


Pentru cadrul financiar al UE 2021-2027 este propus un buget de 6,14 miliarde EUR. Comisia propune ca sprijinul FEPAM să fie oferit sub formă de granturi și din ce în ce mai mult prin alte instrumente financiare.



www.rri.ro
Publicat: 2019-02-26 10:57:00
Vizualizari: 1038
TiparesteTipareste