Jurnal românesc - 26.02.2019

jurnal românesc - 26.02.2019 Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, s-a întâlnit la Auckland și Wellington cu reprezentanţii comunităţii de români din Noua Zeelandă.

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, s-a întâlnit la Auckland și Wellington cu reprezentanţii comunităţii de români din Noua Zeelandă. La sediul asociației "Doina" din Auckland, oficialul român a discutat despre proiectele și inițiativele Ministerului destinate păstrării identității culturale şi lingvistice şi a prezentat principalele linii de finanțare nerambursabilă, programele Start-Up Nation și Diaspora Start-Up. Ministrul a participat apoi la slujba de duminică oficiată la biserica ortodoxă "Sfântul Ignatie Teoforul". Vizita în Noua Zeelandă a continuat la Wellington, unde Elena Intotero s-a întâlnit cu reprezentanții românilor şi ai autorităților locale. 

Demnitarul i-a felicitat pe români pentru inițiativele prin care mențin legătura cu ţara și i-a asigurat de sprijinul MRP. În discuțiile cu ministrul pentru construcții, dezvoltare și comunități etnice Jenny Salesa, totodată și ministru asociat al educației, sănătății, locuințelor și dezvoltării urbane, Elena Intotero a salutat sprijinul acordat românilor și măsurile destinate integrării acestora în societatea din Noua Zeelandă. Oficialul neo-zeelandez a evocat faptul că în acest an se împlinesc 50 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două ţări şi și-a manifestat interesul de a participa la evenimentele pe care comunitatea românească le va organiza pentru a marca aceast moment.


Delegația Uniunii Europene la Chișinău transmite că, după alegerile legislative din Republica Moldova, se angajează să colaboreze cu toți cei care susțin procesul de reformă pe care se bazează Acordul de Asociere, indiferent de afilierea lor politică. "Vom continua să ne bazăm relația cu Republica Moldova pe principiul condiționalității și respectului pentru statul de drept și standardele democratice", se precizează într-un comunicat al Delegaţiei UE, citat de Radio Chişinău. În ceea ce priveşte alegerile, trimişii UE apreciază că acestea au fost "competitive" iar "drepturile fundamentale au fost, în general, respectate", dar atrag atenţia că au fost constatate deficiențe atât pe parcursul campaniei cât și în ziua scrutinului. Delegaţia UE menţionează acuzațiile de "presiune asupra angajaților publici, indiciile de cumpărare a voturilor, utilizarea abuzivă a resurselor de stat şi controlul mass-media de către actorii politici". Alegerile legislative din Republica Moldova au fost câştigate de Partidul Socialiștilor, care va avea şi cei mai mulţi reprezentanţi în viitorul Parlament, 35, urmat de Partidul Democrat, cu 30, Blocul "ACUM", cu 26 şi Partidul "Șor", cu 7. Ultimele 3 fotolii de deputat vor fi ocupate de independenți.


România a participat, în calitate de Preşedinte al Consiliului Uniunii Europene, la Forumul "Viitorul Europei" de la Berlin, o dezbatere organizată de Academia Naţională de Ştiinţe Leopoldina şi Asociaţia Leibniz, care a reunit reprezentanţi din 13 state europene. Cu acest prilej s-a discutat despre creşterea competitivităţii în cercetare şi inovare, precum şi despre mecanismele de finanţare ale viitorului Program Cadru "Orizont Europa" 2021 - 2027. În marja evenimentului, conducerile Universităţii din Bucureşti şi Universităţii Humboldt din Berlin au decis să încheie un Acord de Cooperare Interuniversitară, care presupune înfiinţarea unui Centru de Studii Româneşti la Berlin şi a unui Centru de Germanistică la Bucureşti, alături de o cooperare în domeniul şcolilor doctorale. Ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu, l-a decorat pe secretarul general al Fundaţiei Humboldt, Enno Aufderheide, cu Ordinul Naţional "Pentru Merit" în grad de Comandor pentru susţinerea cooperării ştiinţifice româno-germane. Organizatorii evenimentului au decis ca un follow-up al Forumului "Future Europe" să se desfăşoare în România cu sprijinul Academiei Române şi al Ministerului Cercetării şi Inovării.



www.rri.ro
Publicat: 2019-02-26 11:21:00
Vizualizari: 835
TiparesteTipareste