Festivalul SALT, în premieră la Teatrul Ţăndărică

festivalul salt, în premieră la teatrul Ţăndărică Festivalul SALT, care s-a desfăşurat la Teatrul Ţăndărică din Bucureşti, a avut, la prima sa ediţie, un program bogat în evenimente culturale dedicate copiilor, adolescenţilor, dar şi adulţilor şi specialiştilor din domeniul teatrului de păpuşi.

Festivalul SALT, care s-a desfăşurat la Teatrul Ţăndărică din Bucureşti, a avut, la prima sa ediţie, un program bogat în evenimente culturale dedicate copiilor, adolescenţilor, dar şi adulţilor şi specialiştilor din domeniul teatrului de păpuşi. Evenimentul a pornit de la platforma originală SALT, un concurs unic de proiecte dedicat artiştilor din domeniul teatrului de animaţie şi vizual - actori, actori păpuşari, regizori, scenografi, coregrafi, scenarişti, artişti plastici. Aceştia au fost susţinuţi de Teatrul de Animaţie Ţăndărică în realizarea şi producţia proiectelor propuse. Seria de spectacole s-a deschis cu "Apolodor", în regia Silviei Roman, cu o scenografie de Iuliana Vîlsan. Tot prima zi de festival a avut pe agendă spectacolul "Casele Clovnilor" al teatrului de păpuşi Merlin, din Grecia.


Pe lângă spectacole, Festivalul SALT a propus şi mai multe ateliere, cu mare succes la copii. Unul dintre acestea, "Micul prinț - o întâmplare", a îmbinat tehnologia cu arta teatrului de păpuşi şi a fost coordonat de Mona Toncu și Raluca Rădulescu. Miruna Simian, consultant artistic al Teatrului Ţăndărică. "Acest proiect a fost depus pe platforma SALT şi a generat acest workshop de o săptămână, în care sunt îmbinate metodele tradiţionale şi tehnologiile utilizate în teatrul de animaţie. Timp de o săptămână, cei zece copii având peste opt ani au învaţat să mânuiască o marionetă şi i-au dau viaţă prin senzori care îi permit accesul în lumea 3D. Mai exact, marionetele au montate nişte senzori Kinect, iar mişcările marionetei sunt proiectate pe un ecran în personajul Micul Prinţ. În ziua de astăzi, poate părea puţin ciudat să mânuieşti o marionetă, poate că pe copii nu-i mai atrage aşa tare în ziua de azi, de aceea am ales să îmbinăm tehnologia 3D şi Kinect ca să reuşim să-i atragem şi pe ei."   
  
 

Artiştii greci Dimitris Stamou şi Demi Papada au putut fi văzuţi la Ţăndărică în cea de-a doua zi a festivalului, când s-a jucat "Noone's land". Cei doi artişti au susţinut şi atelierul Ahima Studio Ţăndărică, un eveniment dedicat profesioniştilor, precizează organizatorii. Miruna Simian, consultant artistic al Teatrului Ţăndărică. "Noi, la Teatrul Ţăndărică, am apreciat foarte mult tipul lor de abordare. Cei doi artişti sunt la a treia participare în festivalurile Teatrului Ţăndărică, de data aceasta cu două spectacole, un spectacol pentru adulţi şi un spectacol pentru copii. Pot spune că în spectacolele lor totul este impecabil, de la teme, care sunt contemporane, până la felul în care sunt mânuite păpuşile şi designul. Aceste două spectacole se plimbă de mai bine de zece ani peste tot în lume, la festivaluri importante. La această ediţie a Teatrului SALT ei au avut şi un workshop dedicat profesioniştilor şi actorilor Teatrului Ţăndărică. Un workshop care şi-a propus o incursiune în lumea lor de creatori de spectacole."   


 În cadrul evenimentului, Teatrul Ţăndărică a prezentat în ultima zi a festivalului, la Sala Mare, conceptul de #FreeStyle Puppetry - animaţie liberă, momente scurte de improvizaţie cu marionete, păpuşi, obiecte, pe teme la alegere. 


www.rri.ro
Publicat: 2019-03-04 11:03:00
Vizualizari: 839
TiparesteTipareste