Cooperare UE-Liga Statelor Arabe

cooperare ue-liga statelor arabe Uniunea Europeană şi Liga Statelor Arabe au adoptat o declaraţie comună, în care se angajează să coopereze pentru a face faţă provocărilor comune actuale şi în vederea asigurării stabilităţii şi prosperităţii în regiunile geografice de apartenenţă.

Uniunea Europeană şi Liga Statelor Arabe au adoptat o declaraţie comună, în care se angajează să coopereze pentru a face faţă provocărilor comune actuale şi în vederea asigurării stabilităţii şi prosperităţii în regiunile geografice de apartenenţă. 


Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a apreciat la summitul de la Sharm el-Sheikh, la care a fost adoptat documentul, că este timpul pentru un parteneriat real între lumea arabă şi Europa. "Ne confruntăm cu aproape aceleaşi provocări într-un context geopolitic care a devenit mai periculos şi mai instabil, provocări precum gestionarea crizelor de securitate internaţionale şi terorismul, lupta cu schimbările climatice şi migraţia sau asigurarea unei creşteri economice sustenabile şi a investiţiilor într-o economie globală nesigură", a subliniat Donald Tusk. 


Cele două părți și-au reînnoit angajamentul de a crea noi oportunități prin intermediul unei abordări colaborative, care să-i plaseze pe oameni, în special pe femei și pe tineri, în centrul eforturilor comune. În acelaşi timp, liderii au recunoscut rolul important care revine societății civile, au convenit să consolideze cooperarea economică și să elaboreze o agendă concretă, în special în domeniile comerțului, energiei, științei, cercetării, tehnologiei, turismului, agriculturii și în alte sectoare care aduc avantaje reciproce.


"Îmi doresc să apărăm, împreună, valorile fundamentale pe care le reprezintă respectarea drepturilor omului și toleranța. Istoria noastră comună și proximitatea noastră geografică ne îndeamnă să acționăm împreună", a declarat şi președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker: "În calitate de europenii, suntem un partener care vă însoțește pe calea dificilă către pace și ajută victimele conflictelor. În ultimii zece ani, Uniunea Europeană a alocat 4 miliarde de euro ajutor Palestinei. Și Uniunea Europeană, împreună cu statele sale membre, a mobilizat mai mult de 17 miliarde de euro, începând cu 2011, pentru organizarea ajutorului umanitar, stabilizare și reziliență, în beneficiul sirienilor aflaţi încă în țară, precum și a celor refugiați în țările vecine, inclusiv în Liban și Iordania.De asemenea, dorim să fim partenerul dumneavoastră pentru a oferi perspective reale pentru viitorul tinerilor din statele arabe." "Împreună, statele membre ale Ligii Statelor Arabe și Uniunea Europeană reprezintă 12 % din populația mondială. Dar ceea ce putem face împreună pentru a asigura stabilitatea, atât pe teritoriul regiunilor noastre, cât și în afara lor este mult mai important decât ponderea noastră demografică.", a mai spus Jean Claude Juncker, amintind, în acelaşi timp, că Uniunea Europeană este unul dintre principalii investitori străini ai Ligii Statelor Arabe și principalul partener comercial al țărilor ligii.



www.rri.ro
Publicat: 2019-03-08 08:22:00
Vizualizari: 1486
TiparesteTipareste