Retrospectiva săptămânii 03.03 - 09.03.2019

retrospectiva săptămânii 03.03 - 09.03.2019 Sumar: Fosta şefă a DNA, faţă în faţă cu procurorii / Ministrul Tudorel Toader contestat / România în fruntea Consiliului UE: doua luni de mandat

Fosta şefă a DNA, faţă în faţă cu procurorii

Fostul procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie de la Bucureşti, Laura Codruţa Kovesi, a fost informată, joi, după ore bune de audieri la Secţia Specială de Investigare a Magistraţilor, că este învinuită într-un al doilea dosar privind coordonarea unui grup infracţional format din procurori ai aceleiaşi Direcţii. Ea susţine că este nevinovată, iar acuzaţiile sunt fabulaţii. De doi ani - mai spune dna Kovesi - este hărţuită în spaţiul public, dar şi de Inspecţia Judiciară, care a verificat-o de aproape 50 de ori, adăugând că nu a fost o coincidenţă chemarea sa la Parchet chiar în ziua în care în Parlamentul European se derulau activităţi privind alegerea procurorului-şef al Parchetului European, post pentru care candidează. 

Laura Codruţa Kovesi: "Nu cred că este o coincidenţă, cred că intenţionat am fost citată în această zi, cred că intenţionat astăzi am fost împiedicată să dau declaraţii şi să lămuresc lucrurile, cred că, de asemenea, intenţionat am fost chemată într-un dosar şi m-am trezit acolo, fără a fi citată în mod procedural şi corect, că sunt audiată în alt dosar." În primul dosar deschis la Secţia Specială de Investigare a Magistraţilor, Laura Codruţa Kovesi este acuzată de abuz în serviciu, mărturie mincinoasă şi luare de mită. Amintim că fostul procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a fost revocată, în vara trecută, din funcţie. Ministrul de resort, Tudorel Toader, îi reproşa, între altele, atunci, că a sfidat autoritatea Parlamentului şi că a contestat decizii ale Curţii Constituţionale.

 

Ministrul Tudorel Toader contestat

Nici ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu a fost scutit de probleme, săptămâna aceasta, dar, pentru moment, a scăpat de emoţii. Votul asupra moţiunii simple depuse împotriva sa de PNL şi USR, din opoziţia de dreapta, a fost reprogramat, după ce, miercuri, în plenul Parlamentului, nu a existat cvorumul necesar. Deputaţii PSD, la guvernare, au decis să nu participe la vot pentru că, spun ei, moţiunea conţine multe neadevăruri. Între timp, liderul partidului, Liviu Dragnea, a explicat că situaţia lui Tudorel Toader va fi discutată în Coaliţia la putere, subliniind că există o stare de nemulţumire faţă de acest ministru care trebuie lămurită cu partenerul junior ALDE. Independent susţinut de ALDE, Tudorel Toader a suscitat critici atât din partea social-democraţilor, cât şi a UDMR, care sprijină Executivul în Parlament. Cât despre PNL, acesta susţine că prin neasigurarea cvorumului la votarea moţiunii pe justiţie, coaliţia PSD-ALDE pune presiune pe ministrul Toader pentru a promova modificările legislative dorite. Ministrul este contestat şi de o parte a societăţii civile. De altfel, cadre didactice şi studenţi şi-au manifestat, joi, solidaritatea cu protestul magistraţilor, condamnând ceea ce ei consideră a fi subordonarea politică a Justiţiei. Anterior, actori de la mai multe teatre din Bucureşti şi din ţară au organizat proteste. Cu toţii sunt nemulţumiţi de recenta Ordonanță guvernamentală de urgență 7, care modifică legile Justiţiei.

 

Proiectul Legii Bugetului de stat pe 2019, înapoi în Parlament

Proiectul Legii bugetului de stat pe 2019 este constituţional - a decis, miercuri, Curtea Constituţională a României, în urma sesizării preşedintelui ţării, Klaus Iohannis. Refuzând să comenteze hotărârea CCR, preşedintele a anunţat, imediat după, că reîntoarce în Parlament bugetul, pe care l-a numit al 'ruşinii naţionale': "Bugetul pe anul 2019 este construit pe un scenariu fantezist, fără garanţii privind punerea în aplicare, fapt confirmat de instituţiile europene şi de alte instituţii internaţionale. Este un buget care pune în discuţie respectarea tratatelor internaţionale la care România este parte, dar, din nefericire, şi a legislaţiei în domeniu. Bugetul pentru acest an a fost gândit pentru a servi, în principal, intereselor politice ale unui grup restrâns." Opoziţia parlamentară, reprezentată în principal de PNL şi USR, a avut argumente trase la indigo. Mincinos, politicianist şi iresponsabil - a calificat, în schimb, Coaliţia la guvernare demersul de retrimitere în Parlament a proiectului Legii bugetului. 

"Este evident că preşedintele Iohannis este interesat doar de a mai câştiga un mandat şi face gesturi care pun în pericol imaginea şi indicatorii macroeconomici ai României. Să spui că ţara este în dezastru economic, deşi cifrele oficiale arată contrariul, denotă o lipsă de responsabilitate şi de respect pentru adevăr. Blocajul la adresa Guvernului a devenit principala sa preocupare." - a răspuns premierul Viorica Dăncilă. Aşa că social-democraţii, prin vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, au anunţat că vor trimite Legea bugetului spre promulgare în aceeaşi formă în care a fost adoptată iniţial de Legislativ. Potrivit PSD, bugetul pe 2019 asigură resursele necesare tuturor domeniilor importante din economie.

 

România în fruntea Consiliului UE: două luni de mandat

Premierul Viorica Dăncilă a prezentat, vineri, la Bucureşti, bilanţul rezultatelor obţinute, până acum, de preşedinţia română semestrială la Consiliul Uniunii Europene. În primele două luni de mandat, au fost finalizate 67 de dosare, din care peste jumătate au fost, deja, aprobate de ambasadorii statelor membre. Preşedinţia română şi Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu cu privire la o serie de măsuri temporare şi limitate menite să asigure conectivitatea de bază a transportului rutier de mărfuri şi de pasageri, pentru a atenua grave perturbări în eventualitatea în care Regatul Unit părăseşte Uniunea Europeană fără un acord negociat. De altfel, în cadrul discuţiilor de la Bruxelles cu negociatorul-şef pentru Brexit, Michel Barnier, premierul Dăncilă a afirmat, săptămâna aceasta, că autorităţile române sunt pregătite pentru orice scenariu, inclusiv o retragere a Marii Britanii fără acord. 

 


www.rri.ro
Publicat: 2019-03-09 12:30:00
Vizualizari: 879
TiparesteTipareste