Români în lume - 08.03.2019

români în lume - 08.03.2019	Institutul Cultural Român de la Praga organizează, pe 12 martie, expoziţia artistului român Claudiu Cobilanschi, intitulată "Airchaeology", în cadrul proiectului Chapter 1 al Galeriei Gandy din Bratislava.

Institutul Cultural Român de la Praga organizează, pe 12 martie, expoziţia artistului român Claudiu Cobilanschi, intitulată "Airchaeology", în cadrul proiectului Chapter 1 al Galeriei Gandy din Bratislava. Expoziţa cuprinde un număr de 10 lucrări, fotografii şi un video care fac parte din cercetarea sa derulată începand cu 2018 şi până în prezent. "Airchaeology" iniţiază discuţii în ceea ce priveşte relaţia dintre estetica actuală şi formele brute, între istorii comune pentru România şi Slovacia şi deschide un câmp de colaborare între cele două entităţi, informează ICR Praga. Claudiu Cobilanschi abordează în lucrările sale probleme ale gândirii stereotipice, fizicalitate şi forecasting, mass-media și ego-casting, folosindu-se de fotografie, cinema, înregistrări audio şi filme interactive. Proiectul Chapter 1 al Galeriei Gandy reprezintă un spaţiu dedicat mai ales artiștilor aparţinând generaţiei tinere. Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 12 martie - 17 mai.

 

Arhiva de filme a Austriei şi Muzeul filmului din Viena în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Viena, Centrul Naţional al Cinematografiei şi Ambasada României în statul austriac organizează, în perioada 8 martie – 4 aprilie, o retrospectivă a filmului românesc în Austria, ce cuprinde într-o formă concentrată bogăţia şi diversitatea creaţiei cinematografice din ultimii 60 de ani. Evenimentul se va desfăşura la cinematograful de artă Metro KinoKulturhaus din Viena, unde vor fi prezenţi regizoarea Alexandra Bălteanu şi cineaştii Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr, care vor participa şi la câteva proiecţii de film, urmate de sesiuni de întrebări şi răspunsuri.

Retrospectiva filmului românesc în Austria prezintă o selecţie de producţii realizate în perioada 1957-1988, dar şi câteva lungmetraje realizate şi premiate în perioada 2005-2018, precedate de scurtmetraje ale regizorilor Noului val. Printre filmele selecţionate de Cinemateca vieneză se află "Vânătoare", de Alexandra Bălteanu, "Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari", de Radu Jude, "Vânătoarea de vulpi", de Mircea Daneliuc, "Lampa cu căciulă", de Radu Jude, "Nu mă atinge-mă", de Adina Pintilie, "O lacrimă de fată", de Iosif Demian, "S-a furat o bombă", de Ion Popescu-Gopo, "Moromeţii", de Stere Gulea, "Moartea domnului Lăzărescu", de Cristi Puiu sau "De ce trag clopotele, Mitică?", de Lucian Pintilie.

 

Galeria IVAN din Bucureşti participă, până pe 10 martie, la TheArmory Show din New York, unul dintre cele mai mari târguri de artă din Statele Unite şi unul dintre cele mai cunoscute din lume, la care expun cele mai influente galerii şi muzee de artă modernă şi contemporană de pe toate continentele. Manifestarea se desfăşoară pe trei pontoane de pe Fluviul Hudson şi a împlinit 25 de ani de la prima ediţie. Galeria bucureşteană participă cu un proiect curatorial în cadrul secţiunii "Presents", dedicată galeriilor tinere şi artiştilor emergenţi.

Galeria IVAN îi are ca protagonişti pe artiştii Ştefan Sava şi Iulia Toma, două dintre numele în ascensiune ale artei contemporane româneşti. Pentru The Armory Show 2019, cei doi artişti au creat lucrări care au drept temă centrală reprezentări ale corpului uman tratate în moduri diverse. Operele lui Ştefan Sava pun accent pe fotografie, instalaţie şi video, iar Iulia Toma utilizează materialul textil în instalaţii de mari dimensiuni. Participarea românească la Armory Show are loc cu sprijinul Institutului Cultural Român de la New York.


www.rri.ro
Publicat: 2019-03-08 12:01:00
Vizualizari: 637
TiparesteTipareste